Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Mustafa Şentop, tüketici sorunlarına dikkat çekerek, "İlkeleri kaybettik, sorunumuz bu. Daha çok kazanç, daha hırslı örülmüş parlak hayatlar ister ve ararken, daha mutsuz, elindekiyle yetinmeyen, doymayan kişi ve topluluklara dönüştük" dedi.
Kırşehir'de düzenlenen 32'inci Ahilik Haftası ve 55'inci Esnaf Bayramı kutlamalarına TBMM Başkanı Mustafa Şentop'un yanında Vali İbrahim Akın, Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu Başkanı Bendevi Palandöken, AKP Kırşehir Milletvekilleri Mustafa Kendirli ve Metin İlhan, Belediye Başkanı Selahattin Ekicioğlu, 81 ilden gelen esnaf temsilcileri ve vatandaşlar katıldı. Kırşehir Belediyesi mehter takımının gösterileriyle başlayan tören, çıraklıktan kalfalığa, kalfalıktan da ustalığa geçişi sembolize eden şed kuşatma ekibinin gösterisiyle devam etti.
"Ahiliğin temelinde kardeşlik yatmaktadır"
Törende konuşan TBMM Başkanı Mustafa Şentop, Ahiliğe değinerek, "Ahiliği anlatmaya kalksak günler boyu konuşulabilir. Geçmiş, içinde bulunduğumuz güncel dünyanın temellerinin harcının karıldığı yerdir. Yaşadığımız günlerin ruhuna hakim olan her şeyin temelinde geçmişin bazı anahtarlarının bazı kilitleri açması ya da kapaması yatar. Zamandan ötesinde atılan kimi temeller üzerinde yükselen sosyal ve kamusal yapılar bazen güncel alanı da belirlemeye devam eder. Ahiliğin temelinde kardeşlik anlayışı yatmaktadır. Özünde meslek edindirme, meslek kurallarını belirleme, piyasayı düzenleme, yardımlaşma, dayanışma ve kardeşlik duygusunu barındırmaktadır" dedi.
"İlkeleri kaybettik"
Günümüzde yaşanan duruma değinen Şentop, ticaret kavramı ile hayati ve hukuki bir yapıya bürünen üretim, tüketim, pazar ve ticaret hayatının, bugün geldiği nokta itibarıyla, devasa büyüklükteki küresel pazar ilişkiler ağı içinde yürüdüğünü kaydetti. Şentop, şöyle konuştu:
"Ama dünyanın her yerindeki insanların temel özlemi aynıdır; güvenilir bir alışveriş yapmak, aldanmamak, mümkünse, kusurlu bir hizmet ya da mal satın almamak; alınması halinde de bunu iade veya tazmin edebilmek. Ülkemizdeki tüketici sorunları ile ilgili çalışmalara ve davaların sayısal istatistiklerine baktığımızda ne yazık ki durum pek iç açıcı görülmüyor. Neden? İşte başından beri anlamaya, anlatmaya çalıştığımız bir değerler bütünü olan Ahilik müessesesi ilkelerinin bugün varlığı ya da yokluğu meselesi. Hayır, nostaljik bir kurumsal arayıştan söz etmiyorum. İlkeleri kaybettik. Sorunumuz bu. Daha çok kazanç, daha hırslı örülmüş parlak hayatlar ister ve ararken; daha mutsuz, elindekiyle yetinmeyen, doymayan kişi ve topluluklara dönüştük. İnsanı, toplumu, ticareti, yönetimi velhasıl bütün bir hayatı ayakta tutan temel değerler ve o değerler üzerinde yükselen yasaların içeriği boşaltılırsa, o değerler yok sayılırsa hayat cehenneme döner, kimse mutlu olmaz."
"Yaklaşık 1 milyon 700 bine yakın esnafımız var"
Ülkede çok sayıda insanın esnaflık yaptığını kaydeden Şentop, "Bugün ülkemizde 1 milyon 700 bine yakın esnafımız bulunmaktadır. Üstelik esnafımızın 270 bine yakınını da kadınlarımız teşkil etmektedir. Kadınlarımızın iş hayatında olmaları, katma değer oluşturmada, istihdam yaratmada söz sahibi olmaları adına bu durumu son derece umut verici kabul ediyorum. Kadınlarımızın ekonomik ve sosyal hayatımıza aktif bir şekilde katılmalarıyla birlikte kadın esnafımızın sayısının önümüzdeki yıllarda daha fazla olacağına inanıyorum. Bugün bir aileyi ortalama 4 kişi kabul ettiğimizde 7 milyona yakın kardeşimizin esnaflıktan geçimini temin ettiğini söyleyebiliriz" ifadelerini kullandı.
Konuşmaların ardından Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu Genel Başkanı Bendevi Palandöken ile Ticaret Bakan Yardımcısı Sezai Uçarmak tarafından TBMM Başkanı Mustafa Şentop’a Şed kuşatılarak, Ahilik kaftanı giydirildi. Törende ayrıca, yılın çırağı seçilen Konyalı Özgür Demirci, yılın kalfası seçilen Trabzon’dan Ayşe Saka ve yılın Ahisi seçilen Adıyaman’dan Şükrü Çalım'a TBMM Başkanı Şentop tarafından plaket verildi.