Politika

Mehmet Ocaktan: 9. Yargı paketi taslağındaki "etki ajanlığı" suçu kabul edilirse pek çok kişi hedef haline gelebilir

15 Mayıs 2024 09:49

Karar yazarı Mehmet Ocaktan,  9’uncu yargı paketi taslağının 22’nci maddesinde yer alan ‘etki ajanlığı’, ‘yeni tip casusluk’  suçuna dikkat çekerek, "Bu maddeye göre, devletin güvenliği, iç ve dış siyasal yararları aleyhine yabancı bir devlet veya organizasyonun stratejik çıkarları veya talimatı doğrultusunda Türk vatandaşları, kurum ve kuruluşları ya da Türkiye’de bulunan yabancılar hakkında araştırma yapan veya yaptıranlar hapis cezası ile cezalandırılacak." dedi.

TIKLAYIN-9. Yargı Paketi'nin taslağı belli oldu: İşte 'yeni tip casusluk' olan 'etki ajanlığı' düzenlemesinin ayrıntıları

Söz konusu suç maddesinin parlamentodan geçmesi halinde devletin en hassas kurumların dahi görev yapan kişilerin hedef haline gelebileceğini söyleyen Ocaktan, " Bu gidişat da gösteriyor ki AKP istese bile ‘hukukun üstünlüğü’nü esas alan bir değişim yapması mümkün gözükmüyor." ifadelerini kullandı.

Tayyip Erdoğan-Özgür Özel buluşmasıyla siyasette normalleşme iklimine işaret eden  "yumuşama" kavramına işaret eden Ocaktan'nın  "Yumuşama adımı ‘etki ajanlığı’ ile ödüllendirilecek gibi..." başlıklı köşe yazsının ilgili bölümü şöyle:

"Hal böyle olunca insanlar “yumuşama-normalleşme” adımlarına temkinli yaklaşmak durumunda kalıyorlar. Doğrusu haksız da sayılmazlar. Nitekim 9. Yargı paketinde yer alan ‘etki ajanlığı’ maddesi de iktidarın nasıl bir normalleşme istediğinin en nemli göstergesi olmuştur.

Hukuk devleti anlayışının itibar kaybettiği, siyasette erdemli olmanın pek çok kişi için anlam ifade etmediği bir Türkiye atmosferinde, ‘normalleşme’nin dillendirilmesi bile güzel… Ama öyle anlaşılıyor ki AK Parti iktidarı, siyasette yumuşama adımlarını ‘etki ajanlığı’ yasası ile ödüllendirecek…"