Gündem

Mehmet Ocaktan: Umarım AKP, Mehmet Uçum'un 'sivil anayasa' işini fesada uğratma ihtimalinin farkındadır

31 Mayıs 2024 10:42

Karar yazarı Mehmet Ocaktan, Cumhurbaşkanlığı Hukuk Politikaları Kurulu Başkan Vekili Mehmet Uçum'un hukukun genel sorunlarını Anadolu Ajansı'nda kaleme aldığı analiz yazısına işaret ederek, Uçum'un hukuk ve adalet kavramlarını "milli" olarak sınıflandırılmasının Nazi Almanyası’nın Führerci ‘milli’ yaklaşımıyla büyük bir benzerlik arz ettiğini söyledi. Ocaktan, "Bay Beştepe’nin afaki bir ‘milli kuvvetler’ gücüyle hiç beklenmedik bir anda sürece dahil olarak, ‘sivil anayasa’ işini fesada uğratmasıdır. Umarız AK Parti bu tehlikenin farkındadır" ifadelerini kullandı.

Mehmet Uçum'un hukuk konusunda cumhurbaşkanının Beştepe'deki tek vekili olduğu için "Bay Beştepe" hitabını kullanacağını söyleyen Ocaktan, Uçum'un AA için kaleme aldığı analiz yazısında hukuk ve adalet kavramlarını milli olarak sınıflandırılmasının dinde veya pozitif hukuk literatüründe bir karşılığı olmadığını kaydetti.

Uçum'un yazısındaki "Batı’ya ait ve Batıcılığı teşvik eden hukuk anlayışını evrensel hukuk olarak sunan yaklaşımlarla milli yargının bakışının uyumu, Batıcılığa teslim olmadıktan sonra nesnel olarak mümkün değildir." ifadelerini  gösterdiği örneklerden biri olan Ocaktan'ın köşe yazısının ilgili bölümü şöyle:

"Yani Amerikalıların, Almanların, Fransızların ya da Türklerin milli değerlerini esas alan hukuk kriterleri olamaz. Tıpkı milli bir din, milli felsefe olamayacağı gibi ‘milli hukuk’, ‘milli yargı’ da olamaz.

Eğer evrensel hukuk normlarını bir tarafa bırakarak ‘milli hukuk’ ve ‘milli yargı’da ısrar ederseniz, anayasamızda 2004 yılında yaptığımız değişiklikle iç hukukumuzun bir parçası haline getirdiğimiz AİHM’nin kararlarına rahatlıkla meydan okuyabilirsiniz. Zaten şu anda Türkiye de aynen bunu yapıyor.

Aslında Bay Beştepe’nin bu yaklaşımı, Nazi Almanyası’nın Führerci ‘milli’ yaklaşımıyla büyük bir benzerlik arz ediyor. Hatırlayalım Yargıtay’ın, Anayasa Mahkemesi’ne karşı Anayasayı yok sayan ‘kalkışması’ sonrasında Bay Beştepe yine Führerci bir yaklaşım sergilemişti.

"Türkiye’deki yönetim kabusu yaratan Alakurka sistemin mucidi bu Bay Beştepe’dir"

Diyebilirsiniz ki “Baş Beşpepe’nin bu absürtlüklerini fazla ciddiye alıyorsunuz, oysa onu kimse ciddiye almıyor zaten…” Evet haklısınız, bence de bu tür saçmalıkların ciddi hukuk otoriteleri nezdinde hiçbir kıymeti-harbiyesi yok. Ama unutmayalım, şu anda Türkiye’deki yönetim kabusu yaratan Alakurka sistemin mucidi bu Bay Beştepe’dir. Dolayısıyla işin öyle şakaya gelir tarafı yok.

Şu anda AK Parti yeni bir ‘sivil anayasa’ gündemini canlı tutmaya çalışıyor. Özellikle Meclis Başkanı Numan Kurtulmuş, mevcut sistemi ‘kuvvetler ayrılığı’ ve ‘denge denetleme’ prensipleri çerçevesinde rehabilite etme konusunda ciddi bir gayret sarf ediyor. Kurtulmuş bütün partilere giderek bir uzlaşı noktası oluşturmaya çalışıyor, bu önemli bir adım. Pozitif bir sonuç açısından büyük beklenti içine girmek doğru değil belki ama yine de tartışılmasında yarar var.

Bu konudaki esas endişem, Bay Beştepe’nin afaki bir ‘milli kuvvetler’ gücüyle hiç beklenmedik bir anda sürece dahil olarak, ‘sivil anayasa’ işini fesada uğratmasıdır. Umarız AK Parti bu tehlikenin farkındadır."