Gündem

Mehmet Tezkan: İktidara yakın kuruluşlar nasıl fonlanıyor?

"İki örnek vereyim… Biri SETA, AKP’nin güya siyasi düşünce örgütü… Diğeri Diyanet İşleri Vakfı… O da cami cemaatini yönlendirmekle görevli!"

23 Ağustos 2024 08:48

Halk TV yazarı Mehmet Tezkan, bugünkü köşesinde Avrupa Birliği fonlarından faydalanan iktidara yakın kuruluşların çelişkilerini ele aldı. Tezkan'a göre, 2017 yılında yapılan rejim değişikliği ile sivil toplum kuruluşlarının baskı altına alındığını ve iktidara destek verenlerin ise bu durumdan maddi kazanç sağladığını belirtti.

TIKLAYIN - (T24 / Özel) Fon alanları ‘Vatana ihanetle’ suçlayan SETA, yine AB’den fon aldı

Yaşananları, SETA ve Diyanet İşleri Vakfı örnekleri üzerinden şu sözlerle aktardı:

"Avrupa Birliği’nin çeşitli fonları var… Sivil toplum kuruluşlarına o ülkede demokrasi ayakta kalsın diye demokrasi yeşersin diye veriliyor…

Çünkü artık bir toplumun demokrasisi siyasi partilerinin gücüyle değil sivil toplum kuruluşlarının çeşitliliğiyle ve etkinliğiyle ölçülüyor….

2017 yılında yaptığımız rejim değişikliğiyle sivil toplum kuruluşlarını sindirdik, yıldırdık. Artık protesto eylemi yapanın üzerine polis çullanıyor, sesi gür çıkan da hapsi boyluyor…

Tabii hepsini değil. İktidara destek olanlar bal tuttukları için parmak yalamışlar…

Kim bunlar diyeceksiniz?

İki örnek vereyim… Biri SETA, AKP’nin güya siyasi düşünce örgütü… Diğeri Diyanet İşleri Vakfı… O da cami cemaatini yönlendirmekle görevli!

İkisi de yerli…

İkisi de milli…."

TIKLAYIN - SETA “Uluslararası Medya Kuruluşlarının Türkiye Uzantıları” raporunda gazetecileri fişledi!

Tezkan, Diyanet Vakfı'nın geçen yıl 6 milyar lira bağış alıp, AB'den 46 bin euro hibe aldığını; bu paralarla Diyanet İşleri Başkanı için milyon dolarlık araç alındığını ifade etti. Diyanet İşleri Başkanlığının büyük bütçesi ile dikkat çektiği bir diğer nokta ise, insanların ekonomik zorluklar yaşadığı bir dönemde, "fiyatları tayin eden Allah’tır" şeklinde fetvalar verilmesiydi.

SETA'nın ise, Avrupa'dan yaklaşık 11 milyon lira gibi büyük bir para aldığını ve bu kuruluşun geçmişinde yer alan isimlerin iktidardaki yüksek mevkilere terfi ettiklerini yazdı. Tezkan, bu durumun ikiyüzlülüğüne dikkat çekti ve iktidarın, Avrupa fonlarından gelen parayla kendi yandaşlarını fonladığını eleştirdi.

Tezkan ayrıca, her Cuma camilerden makbuzsuz toplanan paraların akıbeti hakkında sorular sorarak, Maliye Bakanlığı'na bu konuda adım atması çağrısında bulundu. 

Mehmet Tezkan'ın, "Milleti uyutmuşlar, paraları götürmüşler" başlıklı yazısını okumak için tıklayın.