Politika

Mehmet Tezkan: Kara delik bir, iki değil ki; Erdoğan iktidardan gitmeden de kapanmaz!

"2017'de yapılan anayasa değişikliği ile oluşturulan tek adam rejimi Türk demokrasisine uymuyor"

19 Eylül 2024 09:35

Halk TV yazarı Mehmet Tezkan, ekonomik sıkıntıların ve yasadışı yapılanmaların, mevcut yönetim altında çözülemeyeceğini belirtti. Tezkan, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın politikalarının yarattığı 'kara deliklerin' sayısının çok fazla olduğunu ve bu sorunların, Erdoğan iktidardayken kapanmayacağını vurguladı. Yeni anayasa talepleri ve sürekli değişen ekonomi politikalarının altında yatan gerçek nedenlerin, bu kara delikleri kapatma çabasından ziyade, siyasi manevralar olduğunu öne sürdü.

Tezkan, bugünkü köşe yazısında AKP'nin yeni anayasa yapma girişimlerinin altında yatan sebepleri ele aldı. AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile parti yöneticilerinin, mevcut darbe mahsulü anayasanın Türk demokrasisine yakışmadığını sıklıkla dile getirdiklerini söyledi. Meclis Başkanı'nın bu bağlamda muhalefet partileriyle görüşmeler yapmasına rağmen net bir talep veya yönlendirme sunmamasına da dikkat çekti.

Mehmet Tezkan, Cumhur İttifakı'nın asli unsurlarından Hüda Par Genel Başkanı'nın Anayasa'nın değiştirilemez maddelerinin kaldırılmasını talep etmesinin, bu konuda bir destek bulamamasının ardından Erdoğan'ın bu konudaki ısrarını yeniden gündeme getirdiğini belirtti. Ayrıca, "2017'de yapılan anayasa değişikliği ile oluşturulan tek adam rejimi Türk demokrasisine uymuyor ve yasama organının devre dışı bırakılması, yargının bağımsızlığının zedelenmesi gibi durumlar bu durumu pekiştiriyor" dedi.

Maliye Bakanı Şimşek'in de enflasyonun bir yıl içinde yüzde 17'lere düşeceğine dair optimist bir öngörüde bulunmasına rağmen somut bir plan sunmamasını eleştirdi. Erdoğan'ın faizleri indirme politikasının uzun vadede enflasyonu düşürme konusunda yetersiz kalacağını öne sürerken, ekonomi politikalarının sonuçlarını pandemi, Rusya-Ukrayna savaşı gibi dış etkenlerle açıklama eğiliminde olduğunu da vurguladı.

Yazının tamamını okumak için tıklayın.


Şans Eseri: Üvey kızı ile evlenen Woody Allen’ın filmlerini sanatçıdan bağımsız izleyebilir miyiz?