Gündem

Mehmet Tezkan: RTÜK, ifade özgürlüğünün üzerindeki baskıcı bir gölgedir

"Televizyon, kamuoyunu etkileyen bir numaralı araç haline gelince birtakım kurallar konulması da kaçınılmaz oldu"

12 Eylül 2024 09:34

Halk TV yazarı Mehmet Tezkan, RTÜK'ün son zamanlarda artan baskıcı tutumunu eleştirdiği bugünkü yazısında, Türkiye'de medya sektöründeki yaşananları detaylı bir şekilde inceledi. 1993 yılından bu yana medya içerisinde yer aldığını belirten Tezkan, Cumhuriyet gazetesinde yaşanan ayrışmalar sonucunda televizyon sektörüne geçişini anlattı. RTÜK'ün, medya üzerindeki kontrolünü sıkılaştırdığını ve özellikle 2018'den sonra "tek adam rejimi" altında bu kurumun daha da siyasallaştırıldığını vurguladı.

"Cumhuriyet gazetesi iç kavgaya tutuşup karnıyarık gibi ortadan ikiye ayrılınca bizler de tespih taneleri gibi ortalığa döküldük…

Rahmetli Ufuk Güldemir ile birlikte bana da televizyon yolu düştü. Show haberi kurduk. Show haberin ilk yayınına imzamızı attık…

O tarihlerde RTÜK falan yoktu. Kanal sayısı çoğalınca, televizyon yayınları her eve girince, kamuoyunu etkileyen bir numaralı araç haline gelince birtakım kurallar konulması da kaçınılmaz oldu…"

Tezkan, RTÜK'ün cezai yaptırımlarını ele alırken, Sinem Fıstıkoğlu'nun programda yaptığı bir gülümsemenin bile ceza sebebi sayıldığını örnek gösterdi. Bu durumu, RTÜK'ün medya üzerindeki sıkı denetimini ve ifade özgürlüğüne yönelik tehditleri gösteren somut bir örnek olarak değerlendirdi. Ayrıca, Avrupa Birliği'nin medya özgürlüğüne artık daha fazla önem verdiğini ve bir ülkede özgür bir medyanın bulunmamasının, o ülkede demokrasinin de olmadığını gösterdiğini belirtti.

TIKLAYIN - RTÜK’ten "mimik" cezası: Simge Fıstıkoğlu, Bahçeli'den bahsedilirken "gülümsemiş"

Mehmet Tezkan, ayrıca, Türkiye'de demokrasinin rayından çıktığını ve RTÜK'ün verdiği cezaların bu durumun en önemli göstergelerinden biri olduğunu savundu. İleride bu dönemi analiz edecek tarihçilerin ve siyaset bilimcilerin, medyanın durumuna bakarak Türkiye'deki siyasi ve sosyal iklimi değerlendireceklerini belirtti. 

"RTÜK haddini aştı!" başlıklı yazının tamamını okumak için tıklayın.