Gündem

Mehmet Tezkan: TBMM Başkanı, Can Atalay için ya Anayasa’ya, hukuka tabi olacak ya da "Saray" idaresine ve küçük ortak MHP’ye boyun eğecek!

"Atalay milletvekili mi değil mi diye genel görüşme açmaya gerek yok, zaten milletvekil"

Numan Kurtulmuş - Can Atalay

29 Ağustos 2024 09:07

Halk TV yazarı Mehmet Tezkan, TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş'a bugünkü köşesinde seslendiği yazısında, Can Atalay'ın milletvekili statüsünün ve onunla ilişkili yasal süreçlerin basit bir çözümle sonlandırılabileceğini belirtti ve TBMM başkanı için "Ya Anayasa’ya, hukuka tabi olacak ya da Saray idaresine ve küçük ortak MHP’ye boyun eğecek" dedi.

Tezkan, Kurtulmuş'un Anayasa Mahkemesi'nin kararını mecliste okumasının yeterli olacağını ve bu durumun İstanbul 13.  Ceza Mahkemesi'ne tahliye kararı verme zorunluluğu getireceğini belirtti. Ayrıca, Tezkan bu işlemlerin gerçekleşmemesi durumunda, bunun bir yargı darbesi olarak değerlendirileceğini ve demokrasiyle yönetilen bir ülkede bu tür bir eylemin kabul edilemez olduğunu vurguladı.

Yazısında Kurtulmuş'u da eleştiren Tezkan, TBMM Başkanı'nın yeterince proaktif ve bağımsız davranmadığını, aksine daha çok üst makamlardan aldığı talimatlar doğrultusunda hareket ettiğini öne sürdü. Kurtulmuş'un durumunun, önceki meclis başkanlarından farklı olmadığını ve yine de Anayasa Mahkemesi kararlarına uyulması gerektiğini ifade etti. Tezkan, Kurtulmuş'un önünde demokrasi, hukuka saygı ve meclis başkanlığı rollerini yerine getirip getirmeme konusunda önemli bir sınav olduğunu belirtti.

"Bence ortada mesele yok. Can Atalay yasal olarak da Anayasal olarak da milletvekili…

Atalay milletvekili mi değil mi diye genel görüşme açmaya gerek yok…

Zaten milletvekili…

Tescil edilmesine ihtiyaç duyuluyorsa eğer yapılacak iş çok basit…

Meclis Başkanı Kurtulmuş, Anayasa Mahkemesi’nin yok hükmündeki kararını Meclis kürsüsünden okur olay biter.

Bu kadar basit…

Kurtulmuş, Anayasa Mahkemesi kararını millet iradesiyle oluşan Meclis’te okuduğu zaman İstanbul 13’ünce ceza mahkemesi tahliye kararı vermek zorundadır…"

Mehmet Tezkan'ın "Can Atalay meselesi çok kolay çözülür!" başlıklı yazısını okumak için tıklayın.