Kültür-Sanat

"Memleketin İktisadi Binası Türkiye İş Bankası" eseri tanıtıldı

"İş Bankasının genel müdürlük binaları üzerinden, bir yandan Türkiye'nin ve bir yandan da dünyanın mimarlık dönüşümünü görebiliyoruz"

23 Ocak 2025 10:36

Güncelleme: 23 Ocak 2025 10:43

Türkiye İş Bankası'nın 100. yılı kapsamında hazırlanan "Memleketin İktisadi Binası Türkiye İş Bankası" adlı kitabın tanıtımı yapıldı.

⁠Mimar Seda Özen Bilgili tarafından hazırlanan eser, Türkiye İş Bankası Resim Heykel Müzesi BlackBox'ta tanıtıldı.

Basın mensuplarına açıklamada bulunan Bilgili, İş Bankasının arşivinden yararlanarak Türkiye'nin mimari gelişim serüvenini anlatmaya çalıştıklarını söyledi.

Bilgili, eserin hazırlık sürecinde 70'e yakın binayı incelediğine dikkati çekerek, şunları kaydetti:

"Önceliği genel müdürlük binalarımızın tarihçesine verdik. Bunları anlatırken Türkiye'nin imar planlarının dönüşümünü inceledik. Türkiye'nin tarihi, imar ve şehircilik tarihiyle koşut bir şekilde izleyebildiğimiz bir süreci oldu. Değişen mimari üsluplar var. İş Bankası hep önemli mimarlarla çalışmış ve iz bırakan yapılar inşa ettirmiş. Daha sonra 1950'li yıllarda bankanın kendi inşaat ve emlak müdürlüğü, bankaya özgü bir mimari dil yaratıyor. Çünkü artık tek bir mimarın elinden çıkabilecek bir yapıdan bütün Türkiye'ye hakim bir yapıya dönüşüyor ve Türkiye'nin her yerinde şube inşa ediliyor."

"Türkiye'nin mimarlık dönüşümünü görebiliyoruz"

Bankanın kendi mimarları tarafından tasarlanan yapıların da Türkiye'nin en nitelikli mimari örnekleri arasında yer aldığına işaret eden Bilgili, "Herhangi bir kurumun kendi içinden çıkan insanlarla bu kadar önemli eserleri ortaya çıkarması az bulunur bir şey. Bir mimar olarak da takdir etmek istiyorum. İş Bankasının genel müdürlük binaları üzerinden, bir yandan Türkiye'nin ve bir yandan da dünyanın mimarlık dönüşümünü görebiliyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

Seda Özen Bilgili, insanların nitelikli mimari yapıları görmesinin ve gezmesinin çok önemli olduğunun altını çizerek, İş Bankasının sahip olduğu nitelikli mimari yapıların, kültür sanat faaliyetlerinin merkezi olmasını da çok kıymetli bulduğunu söyledi.

Bankaların iç mimarisinin de Mustafa Kemal Atatürk'ün yönlendirmesiyle açılan mobilya fabrikası sayesinde yapıldığını vurgulayan Bilgili, "İş Bankasının birçok önemli şubesinin iç mekanını da bu mobilya fabrikası yapıyor. Bunu yapan kişi de Selahattin Refik. Atatürk'ün Türkiye'de iç mimarlığı ve dekorasyonu başlatan kişi olduğunu da belgeleriyle ortaya koymuş olduk." diye konuştu.

Çok sayıda sanatsever ve davetlinin katıldığı tanıtım etkinliğinde, İş Bankası Resim Heykel Müzesi Müdürü Ayşe Canan Atlığ da konuşma yaptı. (AA)

Televizyonlarda ‘Gassal’ gördük de ne oldu? Ölünce bizi yıkaması için en az 3 çocuk mu yapmalı? | Ekran Aşkına

 
_____________________________________________________________________________________________________

Günün öne çıkan haberleri...

TIKLAYIN - Ertuğrul Özkök: Yılmaz Özdil’in ameliyat sonrası yayında teşekkür ettiği üç insan

TIKLAYIN -Mehmet Y. Yılmaz | Kötü yönetim ve yolsuzluk ekonomisinin sonucu

TIKLAYIN - Selahattin Demirtaş | Sorumlu yok, utanma yok, insanlık yok, bebek de yok artık.

TIKLAYIN - Gökçer Tahincioğlu | Çok ölen, çok az anımsayan ülkenin 23 yıllık kısa tarihi: O otelin belgesi neden iptal edilmedi?

TIKLAYIN -ABD Başkanı Trump, Husileri yeniden "yabancı terör örgütleri" listesine ekledi

 
Haber, değiştirilmeden kaynağından otomatik olarak eklenmiştir