T24 Dış Haberler
Dönemin Almanya Başbakanı Angela Merkel'in 2015 yılında Berlin'de 18 yaşındaki Suriyeli mülteci Anas Modamani ile çekildiği fotoğraf Avrupa'ya göçmen akınının ikonik fotoğraflarından biri olmuştu. Modamani, yıllar sonra ilk kez, Beşar Esad yönetiminin devrilmesinden haftalar sonra o ikonik fotoğraf hakkında konuştu. Modamani, şubat ayında Suriye'ye dönüyor ve Almanya'da geçirdiği yıllardan övgüyle söz etse de fotoğraf yüzünden başına gelenlerin hayatını ne kadar zorlaştırdığının altını çiziyor.
O zaman 18 yaşında olan Modamani, o dönemde uzun ve zorlu bir yolculuğun ardından Berlin'e gelmişti ve Merkel'in kim olduğunu bilmiyordu. Modamani, “Kim olduğumuzu, nasıl olduğumuzu görmek isteyen biri olduğunu düşündüm" dedi. Bunun üzerine Modamani, Merkel ile bir 'selfie' çekilmek istediğini söyledi ve o anları şöyle anlattı:
"Ona dedim ki: 'Hadi bir fotoğraf çekilelim. Bir saniye sonra insanlar haykırıyordu: 'Anne Merkel'... Ancak daha sonra kim olduğunu öğrendim: Almanya'nın sınırlarını kapatmak yerine Suriye'den gelen mültecileri içeri alma yönündeki tarihî kararın arkasındaki kadın.”
Angela Merkel ve Anas Modamani
Merkel'in Modamani'nin telefonuna gülümseyerek baktığı ve Modamani'nin kolunu omzuna koyduğu fotoğrafın çekilme görüntüsü tüm dünyaya yayıldı.
Şu anda 27 yaşında olan Modamani, “Tek bir selfie'nin sahip olabileceği gücü asla hayal edemezdim” dedi.
Selfie anının bir görüntüsü Merkel'in kısa süre önce yayınlanan otobiyografisi Freedom'da yer aldıktan sonra Modamani'ye arkadaşlarından ve tanıdıklarından yüzlerce mesaj geldi. Modamani bunun hoş bir an olduğunu ve “artık sonsuza dek tarihin bir parçası olacağı anlamına geldiğini” söyledi.
Modamani, Almanya'daki yaklaşık 1 milyon Suriyelinin önde gelenlerinden. Berlin'de video yapımcısı olarak çalışıyor. Esad'ın devrilmesinden bu yana Modamani sık sık duygu ve düşüncelerinin sorulduğunu anlatarak şöyle dedi:
“Bu inanılmaz bir şey. Kendimi yeni bir insan gibi hissediyorum. Suriye'deki ailem için yıllardır olduğu gibi artık endişelenmeme gerek yok ve artık erişilebilir iki 'Heimaten'e (Almanca'da vatan ve aidiyet anlamına gelen sözcük) sahip olmanın tadını çıkarıyorum.”
"Berlin Duvarı'nın yıkılması kadar önemli"
Birçok Alman arkadaşının ve komşusunun kutlamalara katıldığını söyleyen Modamani, “Berlin Duvarı'nın yıkılması onlar için neyse, bizim için de o kadar önemliydi.” dedi.
Ancak Modamani, Esad yönetiminin devrilmesinden birkaç saat sonra aşırı sağcı AfD ve bir sonraki hükûmete liderlik etmesi beklenen muhafazakâr CDU/CSU'lu politikacıların Suriyelilerin geri dönmesi için bastırmasının kendisini şoke ettiğini söyledi. Şubat ayında Almanya'da erken seçim yapılacak ve göçmenler ülkenin en önemli siyaset konularından biri.
Fotoğraf başını derde mi soktu?
Modamani Almanya'da geçirdiği yıllardan övgüyle söz ederken Merkel'le çekildiği fotoğrafın Almanya'nın aşırı sağcı popülistlerinin nasıl kullanıldığından da söz etti. Görüntü, Almanya'daki aşırı sağcılar tarafından Modamani'yi bir terörist gibi göstermek için değiştirildi ve dezenformasyon kampanyalarında Berlin ve Brüksel'deki terör saldırılarıyla ilişkilendirildi. Bu haberler Arap medyası tarafından da tekrarlandı.
Modamani, “Hayatımın en kötü dönemiydi. Yaklaşık bir yılımı evde saklanarak, dışarı çıkmaya korkarak, insanlarla konuşma isteğimi kaybederek geçirdim, çünkü sosyal medyada insanları öldürdüğüme dair yalanlar vardı.” dedi.
Annesinin de Arap medyasında "Anas bir teröristtir" yazan bir haberi okuduğunu ve günlerce ağladığını söyleyen Modamani, "Başlangıçta bu resimden memnun olan annem bana 'Bu resmi bir daha asla görmek istemiyorum' dedi. O zamandan beri ona bu resmin ne kadar çok olumlu yönü olduğunu anlattım ve şimdi benim bakış açıma geldi.” dedi.
Ukraynalı sevgilisiyle Şam'a dönüyor
Modamani şubat ayında Suriye'ye dönüyor. Alman televizyon kanalları, 9 yıl sonra ilk kez ailesini ve yıkılmış evlerini ziyaret ederken ona eşlik edecek. Evlerini yeniden inşa etmeyi umduğunu söylüyor.
Evin alt katı anne ve babasına, üst katı ise Modamani ile Berlin'de okurken tanıştığı ve Rusya'nın işgalinin başlamasından sonra ailesinin Almanya'ya gelmesine yardım ettiği Kievli makine mühendisi kız arkadaşı Anna'ya kalacak. “Zamanımızı Berlin ve Şam arasında nasıl bölüştürebileceğimizi konuşuyoruz. Ve oradaki savaş bittiğinde Kiev'i” diyen Modamani, “büyüdüğü yer” olan Berlin'in "AfD iktidara gelmediği sürece" ana evi olarak kalacağını söyledi.
Merkel'le karşılaşsa ne söylemek istediği sorulan Modamani, şöyle yanıtladı:
“Onu hayal kırıklığına uğratmadığımı. Bana verilen şansı başarıyla kullandım.”