Merkez Bankası'nın yayımladığı Aylık Fiyat Gelişmeleri raporunda "Bu dönemde yıllık enflasyonun enerji ve alkol-tütün-altın gruplarında gerilerken diğer gruplarda yükseldiği, yıllık tüketici enflasyonundaki artışa en belirgin katkının gıda grubundan geldiği" ifade edildi.
Raporda, özel kapsamlı TÜFE göstergelerinden olan B ve C endekslerinin yıllık değişim oranlarının sırasıyla 2.38 ve 2.36 puan artarak yüzde 77.01 ve 70.45 olarak gerçekleştiği hatırlatıldı.
Raporda, "Alt grupların yıllık tüketici enflasyonuna katkıları incelendiğinde, bir önceki aya göre gıda, temel mal ve hizmet gruplarının katkıları sırasıyla 1.32, 0.66 ve 0.51 puan artarken, enerji ve alkol-tütün-altın gruplarının katkıları sırasıyla 0.28 ve 0.15 puan azalmıştır" ifadelerine yer verildi.
"İşlenmiş gıda enflasyonu yüzde 105"
Aylık Fiyat Gelişmeleri raporunda "Gıda ve alkolsüz içecekler grubunda yıllık enflasyon Ekim ayında 6,00 puan yükselerek yüzde 99.05 olmuştur. Yıllık enflasyon işlenmemiş gıdada 9.85 puan artışla yüzde 92.24, işlenmiş gıdada ise 2.42 puan yükselişle yüzde 105.32 olarak gerçekleşmiştir. İşlenmemiş gıda grubunda mevsimsellikten arındırılmış veriler bu dönemde taze meyve ve sebze fiyatlarındaki yükselişin devam ettiğine işaret etmiştir. Diğer işlenmemiş gıdada yumurta, kuruyemiş, pirinç ile çiğ süt fiyat gelişmelerinin yansıdığı sütün yanı sıra kırmızı et fiyatlarındaki artışlar öne çıkmıştır.
Gıda grubu yıllık enflasyonundaki yükselişte taze meyve ve sebze kaleminin öncülüğünde işlenmemiş gıda alt grubu öne çıksa da fiyat artışlarının grup geneline yayıldığı izlenmiştir. Temel mal grubu yıllık enflasyonunda yükseliş eğilimi devam ederken, hizmet enflasyonundaki artışı kiranın yanı sıra akaryakıt fiyatlarının yansımalarının hissedildiği ulaştırma hizmetleri sürüklemiştir.
"Enerji grubunda yıllık enflasyon geriledi"
Mevsimsellikten arındırılmış fiyat artışları kira ve hizmet grubunun genelinde zayıflarken, işlenmiş gıdada bir miktar artmış, temel mallarda ise görece yatay seyretmiştir." ifadelerine yer verildi.
Enerji grubunda yıllık enflasyon gerilerken, aylık bazdaki artışta uluslararası ham petrol fiyatlarıyla uyumlu olarak yükselen akaryakıt fiyatları ile şebeke suyu fiyatlarının etkisinin öne çıktığı belirtildi.
Uluslararası doğalgaz fiyatlarındaki son dönem gelişmelerin, yurt içi enerji fiyatlarına yansımaya devam ederek elektrik üretimi ve gaz imalatı fiyatlarını yükselttiği ve üretici fiyatlarını yukarı çeken başlıca unsur olduğu vurgulanarak "Bu görünüm altında, mevsimsellikten arındırılmış verilerle B ve C göstergelerinin aylık değişimleri bir miktar yavaşlarken, yıllık enflasyonlarındaki yükseliş devam etmiştir" denildi.
TÜİK, manşet enflasyonun (TÜFE) ekim ayında yüzde 3.54 arttığını, yıllık enflasyonun ise yüzde 2.06 artarak yüzde 85.51'e yükseldiğini açıklamıştı.