Kültür-Sanat

Mersin'de izin verilen Kürtçe tiyatro oyunu Adana'da yasaklandı

04 Haziran 2022 23:27

Adana Valiliği, 5 Haziran'da Adana Büyükşehir Belediyesi Tiyatro Salonu'nda oynanması beklenen "Tartuffe" isimli Kürtçe oyunun sahnelenmesine 'uygun görülmemiştir' diyerek izin vermedi.

Gazete Duvar'ın Mezopotamya Haber Ajansı'na dayandırdığı haberine göre, Adana Valiliği'ne tiyatro oyunu için yapılan başvuru reddedildi. Adana Valiliği, Tartuffe adlı Kürtçe oyununun "uygun görülmemiştir" diyerek, oynanmasına izin vermedi.

Sehven 6 Haziran yazılan yasaklama kararında şu ibarelere yer verildi: “...06 Haziran 2022 tarihinde saat 20.00’de Adana Büyükşehir Belediyesi Tiyatro Salonu’nda sergilenmek istenilen 'Tartuffe' isimli tiyatro oyunu, 5442 sayılı İl İdare Kanunun 11. Maddesinin (c) fıkrası hükmü gereğince, Valilik Makamının 03.06.2022 tarih ve 62837 sayılı oluru ile uygun görülmemiştir."

Öte yandan Mersin Valiliği, aynı oyuna dair yapılan başvuruya "uygun görüldü" diyerek, izin verdi. Yasaklama kararına tepki gösteren organizatör Suat Ekin, oyunlarının Kürtçe olduğu için Adana Valiliği'nce yasaklandığını ancak Mersin Valiliği'nin aynı oyuna izin verdiğini söyledi.

Ekin, "Normalde salon etkinliklerinde valilikten izin almaya gerek yok. Ama CHP’li Adana Büyükşehir Belediyesi Kültür Müdürlüğü, tiyatro oyunu Kürtçe olduğu için ısrarla bize ‘valilikten izin alacaksınız, yoksa oynatamayız’ dediler. Yasaklama kararı Kürtçeye olan tahammülsüzlüğün göstergesidir. İzin için Adana Valiliği'ne başvuru yaptım. Valilik Güvenlik Şube'yi aradı. Onlar da beni arayarak, 'oyununuz Türkçe mi, Kürtçe mi?' diye sordu. Ben de, 'Fark eder mi?' Diye sordum. Bana, 'Sıkıntı yok. Git, valilikten kâğıdınızı alın. Orada cevabını alırsınız' dediler. Kâğıda 'uygun görülmediğinin' yazıldığını gördüm. Bu durum Kürtçeye olan tahammülsüzlüğün göstergesidir. Bunu kabul etmiyoruz" dedi.