Bilim / Teknoloji

Meta, tarihin en uzun denizaltı kablosu projesini duyurdu; ABD, Brezilya, Afrika, Hindistan ve Avustralya birbirine bağlanacak

17 Şubat 2025 13:17

Güncelleme: 17 Şubat 2025 13:21

T24 Bilim / Teknoloji

Meta, dünyanın en uzun denizaltı internet kablosunu döşemeye hazırlanıyor. "Project Waterworth" adlı bu dev altyapı projesi, Kuzey ve Güney Amerika, Afrika, Asya ve Avustralya'yı birbirine bağlayacak. Şirket, bu projenin bugüne kadar kurulan en uzun denizaltı kablo sistemi olacağını ve maliyetinin 10 milyar doları aşacağını belirtiyor.

Facebook'un ana şirketi Meta, halihazırda bazı denizaltı haberleşme kablolarında ortak sahip konumunda. Ancak Project Waterworth, Meta'nın tamamen kendi mülkiyetinde ve kontrolünde olacak ilk denizaltı internet ağı olacak.

İlk defa Brezilya ve Güney Afrika doğrudan bağlanacak

Project Waterworth kapsamında, ABD’nin Doğu Kıyısı, Brezilya, Güney Afrika, Hindistan, Avustralya ve ardından ABD’nin Batı Kıyısı arasında doğrudan bir bağlantı kurulacak. Bu bölgeler daha önce de denizaltı kablolarıyla internete bağlanmış olsa da, Brezilya ve Güney Afrika arasında ilk kez doğrudan bir hat oluşturulacak. Aynı şekilde, Hindistan ve Avustralya arasındaki bağlantı, Malakka Boğazı’nı bypass edecek ve bu rotada bir ilke imza atılacak.

Meta, proje hakkında yaptığı açıklamada, “Bu proje, ekonomik iş birliğini artıracak, dijital kapsayıcılığı güçlendirecek ve bu bölgelerde teknolojik gelişim için yeni fırsatlar yaratacak” ifadelerini kullandı. Şirket ayrıca, Hindistan gibi dijital altyapıya büyük yatırımlar yapan ülkelerde bu projenin büyümeyi hızlandıracağını ve ülkenin dijital ekonomi hedeflerine katkı sağlayacağını belirtti.

Proje, jeopolitik riskleri minimize etmeyi amaçlıyor

Bazı kaynaklara göre Meta, Project Waterworth’ü sadece dijital bağlantıyı güçlendirmek için değil, küresel jeopolitik risklerden kaçınmak amacıyla da planlıyor. Son aylarda, Rusya ve Çin bağlantılı sivil kargo gemilerinin, haberleşme ve elektrik iletiminde kullanılan bazı denizaltı kablolarını kestiğine dair raporlar gündeme gelmişti. Meta'nın rotası, bu tür olaylara karşı daha güvenli alanları tercih ediyor ve Avrupa ile Güney Çin Denizi gibi riskli bölgeleri özellikle bypass ediyor.

Şirket ayrıca, Project Waterworth için daha dayanıklı bir kablolama teknolojisi kullanacağını ve kabloyu 7 bin metreye (yaklaşık 23 bin fit) kadar derinliğe yerleştirerek sabotaj riskini azaltacağını açıkladı. Kıyıya yakın yüksek riskli bölgelerde ise gemi çapaları ve diğer tehlikelerden korunmak için "gelişmiş gömme teknikleri" kullanılacağını duyurdu.


 

Hayatının baharında iki genç, 'Bir Ömrün Sonbaharı'nda