Gündem

Meteoroloji Genel Müdürlüğü Hava Tahmin Uzmanı: Yağışlar etkisini sürdürecek

30 Nisan 2024 16:39

Meteoroloji Genel Müdürlüğü (MGM) Hava Tahmin Uzmanı Murat Acar, yurt genelinde yağışların etkisinin devam edeceğini bildirdi. Acar, "Önümüzdeki bir haftalık periyotta da bu sistemin etkili olacağını ve yağışların daha geniş alana yayılacağını tahmin ediyoruz. Örneğin, bugün 4 tane uyarı yayınladık yarın için" dedi.

MGM Hava Tahmin Uzmanı Acar, yurdun bazı bölgelerinde kuvvetli yağış olacağını söyledi. ANKA Haber Ajansı’na konuşan Acar, hava durumuna ilişkin şunları kaydetti:

"Kararsızlık yağışları görülecek"

"Yaptığımız son değerlendirmelere göre ülkemiz Akdeniz üzerinde bulunan alçak basınç merkezinin etkisi altında bulunuyor. Dolayısıyla ülkemizin güney kesimleri, Güneydoğu Anadolu, Akdeniz, İç Anadolu Bölgesi'nin güneyi özellikle gökyüzü sağanak yağışların etkisi altında bulunuyor şu anda. Önümüzdeki bir haftalık periyotta da bu sistemin etkili olacağını ve yağışların daha geniş alana yayılacağını tahmin ediyoruz. Örneğin, bugün 4 tane uyarı yayınladık yarın için. Çarşamba günü, ülkemizin güney kesimlerinde, Akdeniz'in doğusunda, Güneydoğu Anadolu bölgesinin batısında, İç Anadolu'nun tamamında ve Batı Karadeniz'de yağışlar kuvvetli olacak. Gök gürültülü sağanak yağış şeklinde görülecek bu yağışlar. Genellikle halkımızın kırkikindi yağışları olarak tabir ettiği, bizim kararsızlık yağışları olarak tabir ettiğimiz yağışlar. Bunun için vatandaşlarımızı uyaralım.

"Ankara'da yağışlar kuvvetli olacak"

İzmir'de yağış beklemiyoruz. 3 gün boyunca yağış yok. Ancak Ankara ve İstanbul'da gök gürültüsü sağanak yağışlar devam edecek 3 gün boyunca. Ankara'da ise bu yağışların kuvvetli olacağını biz tahmin ediyoruz. Zaten geçtiğimiz günlerde de uyarılarımız doğrultusunda kısa sürede çeşitli hasarlara yol açan gök gürültülü sağanak yağışlar gerçekleşti. Önümüzdeki bir hafta boyunca da bunun gerçekleşme ihtimali çok yüksek. Bizi takip etsin vatandaşlarımız.

Hava sıcaklıkları, ülkemizin kuzeybatı kesimlerinde ve Karadeniz'in kıyı kesiminde mevsim normalleri civarında seyrediyor şu an. Diğer yerlerde ise mevsim normallerinin 6-10 derece üzerinde. Özellikle Doğu kesimlerde yüksek sıcaklıklar var. Ancak perşembe gününden itibaren bu sıcaklıkların tüm yurtta azalacağını, ancak mevsim normalleri civarına düşeceğini tahmin ediyoruz. Yani mevsim normallerinin altında sıcaklık beklemiyoruz. Yağış anında sıcaklıklar düşebilir. Yağış kalktıktan sonra tekrar sıcaklıkların mevsim normalleri civarına yükseleceğini söyleyebiliriz."

Acar, yurtta bir süredir etkili olan çöl tozları hakkında da şunları söyledi:

"Çöl tozları bir hafta, 10 gündür etkiliydi. Yarın yine Doğu Akdeniz'de ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde etkili. Ancak yarından sonra çarşamba gününden itibaren toz taşınımının etkisini biraz daha kaybedeceğini düşünüyoruz. Çarşamba günü için haritalarımızda Doğu Akdeniz'de ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde toz taşınımını gösterdik."