Gündem

Metropoll: İmamoğlu puan kaybediyor, Erdoğan puan kazanıyor; CHP birinci parti olma özelliğini kaybetti

06 Eylül 2024 16:13

Metropoll Araştırma'nın "Türkiye'nin Nabzı" başlıklı son araştırma raporunun ağustos ayı sonuçları açıklandı. Araştırmanın danışmanlarından Burak Bilgehan Özpek, sonuçlarda CHP’nin birinci parti olma özelliğini kaybetmesinin öne çıktığını belirtti. Özpek, ayrıca İstanbul Büyükşehir Belediye başkanı Ekrem İmamoğlu’nun beğeni oranında düşüş yaşandığını ve Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Tayyip Erdoğan’ın beğeni oranının yükselişe geçtiğini söyledi.

Medyascope’ta Ruşen Çakır’ın yayınına konuk olan Metropoll Araştırma’nın akademik danışmanlarından akademisyen Burak Bilgehan Özpek, araştırmanın detaylarını paylaştı.

CHP birinci parti olma özelliğini kaybetti

Özpek, geçtiğimiz aylarda Cumhuriyet Halk Partisi'nin (CHP) birinci parti konumunda olduğunu hatırlatarak, bu ayki raporun sonuçlarında önemli bir değişiklik yaşandığını vurguladı. CHP'nin ilk defa birinci parti olma özelliğini kaybettiğini belirten Özpek, bu gelişmenin dikkat çekici olduğunu ifade etti.

Özellikle yerel seçimlerin ardından CHP, yaklaşık dört ay boyunca hatırı sayılır bir farkla önde görünüyordu. Bu durumun temel nedeni olarak Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) ve Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) seçmenlerinin yer aldığı Cumhur İttifakı’nın, seçmenlerini yeniden sandığa çekmekte zorlanması gösterildi. Özpek’in verdiği bilgilere göre, 14 Mayıs seçimlerinde AKP’ye oy veren seçmenlerin yalnızca yarısı yeniden seçim olduğunda partilerine oy vermeye istekliydi. Bu da kararsız seçmen sayısını artırdı. Ayrıca İYİ Parti seçmeninin üçte birinin CHP’ye yönelmesi de CHP'nin güç kazanmasına neden olmuştu.

Ancak bu ayki araştırmada AKP seçmeninin partiye geri dönme eğilimi gösterdiği ortaya çıktı. Daha önce yüzde 50 olan bu oran, Ağustos ayı itibarıyla yüzde 67'ye yükseldi. AKP, 14 Mayıs seçmeninin üçte ikisini tekrar kendisine çekmeyi başardı. Öte yandan, İYİ Parti seçmeninin CHP'ye geçişi de duraklama veya azalma eğilimi gösterdi. Araştırmaya göre, İYİ Parti seçmeninin yüzde 35’i geçen ay CHP'ye oy vereceğini belirtirken, bu oran bu ay yüzde 17’ye geriledi.

İmamoğlu ve Özel'in beğeni oranı düşerken Erdoğan yükselişte

Metropoll Araştırma'nın "Türkiye'nin Nabzı" raporuna göre, liderlerin beğeni oranlarında dikkat çekici değişimler yaşandı. Ekrem İmamoğlu’nun beğeni oranı 8,5 puan gerilerken, Özgür Özel’in beğeni oranı 12 puan düştü. Özpek, bu düşüşlerin bir ay gibi kısa bir sürede gerçekleşmesine dikkat çekerken, aynı dönemde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın beğeni oranı ise 4 puanlık bir artış gösterdiğini belirtti. Ancak Özpek, Erdoğan’ın yükselişi, muhalif liderlerdeki düşüş oranlarının altında kaldığını vurguladı.

Özpek, Ekrem İmamoğlu’nun daha önce yüzde 50’nin üzerinde olan beğeni oranının Ağustos ayında yüzde 50’nin altına indiğini belirtirken Özgür Özel’in de Cumhur İttifakı seçmeninden bir miktar destek aldığı bilinirken, bu desteği kaybettiği ve muhalefet seçmeninin de eleştirel bir tavra geçmeye başladığını vurguladı. Özpek'e göre yerel seçimlerin hemen ardından CHP’ye olan ilginin azalması, muhalif seçmenin partiye ve Özgür Özel’e yönelik eleştirilerinin arttığını gösteriyor.

Mansur Yavaş’ın ise yüzde 60’ın altına düşmeyen bir beğeni oranına sahip olduğu vurgulayan Özpek. Mansur Yavaş’ta da birkaç puanlık bir düşüş yaşansa da, yerel seçimlerden bu yana beğeni oranının sürekli yüzde 60’ın üzerinde seyrettiği ve büyük bir değişim göstermediği söyledi. Özpek, Yavaş’ın yerel seçimlerin ardından yüzde 50’ler bandından yüzde 60’lar bandına geçerek bir üst seviyeye ulaştığını ifade etti.