İnsan sağlığı ve çevre yararını göz önünde bulundurarak mevsimsel beslenmenin önemini sürekli vurgulayan Buğday Ekolojik Yaşamı Destekleme Derneği, temmuz ayının gelmesiyle bu ayın meyve ve sebzelerini içeren görseli paylaştı.
Görselde yer alan besinler şöyle:
Meyve:
-Muz
-Karpuz
-Şeftali
-Kavun
-Kayısı
Sebze:
-Kabak
-Patlıcan
-Domates
-Biber
-Salatalık
-Mısır
-Taze fasulye
-Dolmalık biber
Buğday Ekolojik Yaşamı Destekleme Derneği tarafından yayımlanan başka bir makalede ise dereotu, marul, maydanoz, nane, roka, tere, pazı, yeşil soğan gibi sebzelerin dört mevsim tüketilebileceği belirtildi.
Neden mevsimsel beslenmeliyiz?
Dernek yayımladığı makalede mevsimsel beslenmenin önemini şöyle açıkladı:
Mevsiminde yenen meyve ve sebzenin besleyici değeri daha fazladır: Mevsiminde yetişmemiş meyve-sebze, doğa şartlarıyla işbirliği yapılarak değil, doğayla mücadele ederek üretildiğinden, üretiminde hibrid tohum, böcek ilacı ve kimyasal gübre kullanım oranı daha fazladır. Mevsimsel besinlerin, antioksidan özellikleri daha fazladır. O mevsimde insan vücudunun ihtiyacı neyse onu karşılayacak vitamin ve mineralleri bünyesinde bulundurur.
Doğa için daha iyidir: Mevsimsel beslenerek, yerel gıdayla beslenme şansınızı artırırsınız. Gıdanız uzak mesafelerden gelmiyorsa, karbon ayak izi de düşük olur.
Daha ekonomik: Mevsiminde ekilen ve üretilen meyve ve sebzeler, doğanın katkısıyla büyür, doğaya rağmen değil. Üretilmeleri daha az girdiyle sağlanabildiğinden, daha az maliyetlidir.