Dünya Basınında Bugün

MI6 şefi ve CIA Direktörü'nden küresel tehdit uyarıları; Venezuela muhalefet adayı Gonzalez, İspanya'ya kaçtı | Dünya Basınında Bugün

09 Eylül 2024 09:44

T24 Dış Haberler

Britanya hükûmeti tarafından hazırlatılan önemli bir rapor, Ulusal Sağlık Hizmetleri'nin (NHS) ilerlemenin 50 yıldır ilk kez geriye gittiğini ortaya koydu. Britanya istihbarat örgütü MI6 şefi Richard Moore ve CIA Direktörü Bill Burns, ilk kez ortak bir toplantıda kameralar karşısına geçti; dünyanın karşı karşıya olduğu artan tehlikeler konusunda uyarılarda bulundu. Venezuela'da başkanlık seçimlerinin muhalefet adayı Edmundo Gonzalez, ülkesinden kaçarak İspanya'ya sığındı. Nüfusunun yüzde 99'u Müslüman olan Tacikistan'da başörtüsü "ülke kültürüne yabancı kıyafet" olduğu gerekçesiyle yasaklandı. Katar Kızılayı ve BM UNRWA, Katar devlet kalkınma fonundan sağlanan 4.5 milyon dolarla, Gazze'den Batı Şeria'ya mahsur kalan 4 bin 400'den fazla Filistinli işçi ve hastaya yardım etmek üzere bir anlaşma imzaladı. Ukrayna'nın müttefiki olan NATO üyeleri Letonya ve Romanya, Rus insansız hava araçlarının hava sahalarını ihlal ettiğini açıkladı.

9 Eylül 2024'te dünya basınında öne çıkan başlıklar şöyle... 

The Daily Telegraph | NHS son 50 yılda ilk kez düşüşte

Britanya hükûmeti tarafından hazırlatılan önemli bir rapor, Ulusal Sağlık Hizmetleri'nin (NHS) ilerlemenin 50 yıldır ilk kez geriye gittiğini ortaya koydu.

Rapor bu hafta sağlık hizmetleri tarafından sunulan en temel bakım hizmetlerindeki başarısızlıklara dikkat çekecek. Raporda çocukların ne kadar süre bekletildiği ve NHS'nin rutin hizmetlerinin pandemi sırasında nasıl durma noktasına geldiği eleştirilecek.

Raporun hükümetin 10 yıllık “NHS'de köklü reform” planının şekillendirilmesinde etkili olması bekleniyor.


The Financial Times | Britanya ve ABD istihbarat şefleri küresel tehditleri sıraladı

Britanya istihbarat örgütü MI6 şefi Richard Moore ve CIA Direktörü Bill Burns, ilk kez ortak bir toplantıda kameralar karşısına geçti. Dünyanın karşı karşıya olduğu artan tehlikeler konusunda uyarılarda bulundular.

İstihbarat şefleri; Putin'in Ukrayna'daki savaşı ve Rusya'nın Avrupa'daki sabotaj kampanyasından Çin'in yükselişine ve hızlı teknolojik değişime kadar uluslararası düzene yönelik bir dizi tehdit hakkında konuştular.


The Washington Post | Maduro'nun rakibi Gonzalez İspanya'ya kaçtı

Venezuela'da başkanlık seçimlerinin muhalefet adayı Edmundo Gonzalez, cumartesi günü Güney Amerika ülkesinden kaçtı ve ülkesinin otoriter hükümeti tarafından tutuklanma tehdidi altında İspanya'ya sığındı.

Gonzalez'in ülkeyi terk etmesi ABD destekli muhalif hareket için ezici bir yenilgi oldu; zira Gonzalez'in ezici zaferinin Başkan Nicolas Maduro'ya iktidarın el değiştirmesi için baskı yapacağını umuyorlardı.


The New York Times | Tacikistan’da “aşırılığa” karşı başörtüsü ve sakal yasakları

Nüfusunun yüzde 99'u Müslüman olan Tacikistan'da başörtüsü "ülke kültürüne yabancı kıyafet" olduğu gerekçesiyle yasaklandı. Geçtiğimiz yıllarda da erkeklerin sakal bırakması yasaklanmış, yoldan çevrilenler berberlere götürülerek sakalları kazıtılmıştı.

Yasaklar, başörtüsü ve sakalın "Tacik kültürüne yabancı" olması gerekçesine dayandırıldı.


The Wall Street Journal | Musk'ın yapay zeka girişimi xAI, gelecekte Tesla gelirinden pay alabilir

Elon Musk'ın yapay zeka girişimi xAI, yeni bir düzenleme kapsamında Tesla’nın “Tam Kendi Kendine Sürüş” adı verilen sürücü destek yazılımını güçlendirmeye yardımcı olmak için xAI'nin yapay zeka modellerini lisanslayacak ve bu gelirin bir kısmını girişimle paylaşacak.

xAI, elektrikli otomobillerinde Siri benzeri bir sesli asistan ve insansı robot Optimus'u güçlendirecek yazılım da dahil olmak üzere Tesla için başka özellikler geliştirmeye yardımcı olacak.

Musk’ın Tesla'nın geleceğini robotik ve yapay zekaya bağladığı yorumları yapılırken, şirket ayrıca 10 Ekim'de tanıtılması planlanan bir robot taksi de geliştiriyor. Halka ne zaman sunulacağı ise belli değil.


Al Arabiya | Katar ve UNRWA, 4,5 milyon dolarlık yardım anlaşması imzaladı

Katar Kızılayı ve BM Filistinlilere Yardım Ajansı (UNRWA) Katar devlet kalkınma fonundan sağlanan 4.5 milyon dolarla, Gazze'den Batı Şeria'ya mahsur kalan 4 bin 400'den fazla Filistinli işçi ve hastaya yardım etmek üzere bir anlaşma imzaladı.

Katar devlet haber ajansından yapılan açıklamada, “Nakit yardımı, İsrail'in geçtiğimiz Ekim ayında Gazze Şeridi'ne yönelik saldırısının başlamasından bu yana Gazze Şeridi'ne dönemeyen yerinden edilmiş kişiler için hayati bir destek olacaktır” denildi.


Al Jazeera | NATO üyeleri Letonya ve Romanya, Rus insansız hava araçlarının hava sahasını ihlal ettiğini açıkladı

Ukrayna'nın müttefiki olan NATO üyeleri Letonya ve Romanya, Rus insansız hava araçlarının hava sahalarını ihlal ettiğini açıkladı.

Romanya, bir Rus insansız hava aracının Pazar günü erken saatlerde komşu Ukrayna'daki Tuna Nehri boyunca gece saldırıları sırasında hava sahasına girdiğini, Letonya ise bir gün önce ülkenin doğu kesiminde bir insansız hava aracının düştüğünü belirtti.