Suha Onur Soner
Microsoft Genel Müdür Yardımcısı Elif Acar Özgüner Microsoft'un bu sene Habitat Derneğiyle ortak bir şekilde 5.'sini düzenlediği "Teknolojinin Kadın Liderleri yarışmasını" (TKL) ve Türkiye teknoloji sektöründe kadınların rolünü T24'e anlattı.
Özgüner, Türkiye'de kadınların teknoloji alanlarına ve bu alanlarda çalışmaya ilgisinin yüksek olduğunu ancak yeterli çalışma ortamı olmadığını ve çalışmaların devamlılığının olmadığını vurguladı.
Ayrıca Özgüner, Türkiye'nin bu alandaki potansiyelinin yüksek olduğunu ve bunu kullanması halinde teknoloji ihraç eden bir ülke konumuna gelebileceğini aktardı.
Elif Özgüner TKL yarışmasının amacını "Türkiye'de teknoloji sektöründe çalışan kadınlar açısından bir yetenek havuzu olduğunun farkındayız. Biz bu yeteneklerden belli isimleri alıp öne çıkarmayı ve bu sektöre girmek isteyen diğer kadınlara rol model yaratmak istiyoruz" sözleriyle ifade etti.
Özgüner, hem TKL yarışmasıyla hem de Microsoft'un bünyesindeki başka platformlarla teknoloji alanında faaliyet göstermek isteyen kadınlarla bağlarının sürdüğünü belirtti. Ayrıca söz konusu kadınların pek çoğunun istihdama katıldığını ve önemli yerlere geldiğinin de altını çizdi.
"Yeni nesil sürdürülebilirlik alanında duyarlı"
Gelen projelerde ise özellikle yeni nesil kuşakta "sürdürülebilirlik" alanında yaşanan duyarlılığın projelere yansıdığını belirten Özgüner "Biz ağırlıklı olarak yazılım çözümleri üreten bir şirket olduğumuz için bize gelen adaylıklar içerisinde yazılım ve çözüm üreten adayımız çok" dedi ve ekledi:
"Bu sene gelenlerden iki tema söyleyebilirim size; Elektrikli vasıtalar için geliştirilmiş ortak ve bireyler arasında kullanılabilir şarj platformu geldi. Bir diğer alan ise dijital oyun alanı. Bu alanda da Türkiye'de çok değişik yetenekler geliştiğini görüyorum." dedi.
"Kadınların teknoloji kapsamlı bölümlere eğilimi oldukça fazla ama istihdamda zayıfız"
Özgüner, üniversitelere girişte matematik, mühendislik ve fen bilimleri gibi bölümlerin kız öğrenciler tarafından oldukça sık tercih edildiğini fakat söz konusu öğrencilerin mezun olduktan sonra sektörde istihdam etmekte zorluk çekildiğini aktardı. Özgüner şöyle konuştu:
"Türkiye'yi bu anlamda iyi bir yerde görüyoruz. Avrupa'da üniversitede kadınların bu bölümlere tercihi yüzde 20'lerde seyrederken, Türkiye'de yüzde 37. Bu anlamda Türkiye olarak iyi bir ilerleme kaydetmişiz. Bizim zayıfladığımız nokta; buradan mezun olanların sektörde çalışma oranı ve devamlılık oranı. Teknoloji sektöründe kadın çalışma oranını yüzde 10'larda görüyoruz."
Microsoft Türkiye'nin ise kadın temsil oranının yüzde 44 olduğunu ifade eden Elif Özgüner, bu oranın ağırlıklı olarak satış ve pazarlama alanında olduğunu ifade ederek şöyle konuştu:
"Biz direkt teknik konularda çalışan kadınlarında sayısını arttırmak istiyoruz; yazılım geliştirme, donanım tasarımı, kullanıcı ara yüzü tasarımı gibi konularda çalışan kadın sayısını da arttırmaya çalışıyoruz." dedi ve ekledi:
"Teknoloji sektöründe birçok şirketin bilinçli olarak kadın çalışan sayısını arttırma insiyatifi var. Ancak en üst seviye de temsilin; yani genel müdür, yönetim kurulu gibi alanlarda temsilin ise daha fazla üzerinde çalışılması gereken ve sektördeki erkek yöneticilerin de daha bilinçli olarak daha çok destek sağlamasını beklediğimiz konulardan bir tanesi."
Türkiye'de teknoloji alanında kadınların sahip olduğu imkanların süper olmadığını ama bunu gerçekten isteyenlerin bir şekilde başardığına dikkat çeken Özgüner, bu durumun tersinin de olduğunu belirterek bu konuda aileleri kız çocuklarını cesaretlendirmesi gerektiğini vurguladı.
Özgüner "Aile desteği çok önemli bir şey. Aileler bu konularda kız çocuklarını cesaretlendirerek inanılmaz şeyler üretmelerini sağlayabilirler" diye konuştu.
"Türkiye Potansiyelini kullanırsa teknoloji ihraç eden bir ülkeye dönüşebilir"
Türkiye'nin teknoloji alanında potansiyelinin büyüklüğüne dikkat çeken Özgüner, bunun gerçekleşmesi halinde "İçinde önemli bir dijital ekonomi bileşeni olan bir Türkiye'ye bakabiliriz. Yazılım ihraç eden, teknoloji ihraç eden bir ülke olabilir, ve bunun üzerinden önemli gelir elde eden önemli bir ülkeye dönüşebiliriz." dedi.
"Türkiye'nin yaptığı teknoloji yatırımı Polonya'nın 3'te 1'i "
Elif Özgüner, ayrıca Microsoft olarak yaptıkları bir araştırmaya dayandırdığı bilgide Türkiye'nin yaptığı teknoloji yatırımlarının Polonya'nınkinin 3'te biri olduğunu söyleyerek şunları kaydetti:
"Biz hali hazırda Polonya'dan kat ve kat büyük gayri safi milli hasılaya sahibiz. Teknoloji yatırımlarını arttırdığımız zaman hem küresel rekabet endeksinde çok daha üst seviyelere çıkabiliriz hem de daha kapsayıcı daha çeşitli ve daha çeşitliliği yüksek teknolojik ürünlerle dünyada rekabet edebiliriz."
"Pandemi döneminde ek istihdam oluştu, siber güvenlik önem kazandı"
Özgüner, pandemi döneminde şirketler çok hızlı bir dijital dönüşüm süreci yaşadığını ve bu durumun belli konularda yeni istihdam oluşturduğunu düşünüyoruz dedi. Özgüner:
"Belli konularda çalışmak ve bu projeleri hayata geçirmek için istihdam gereksinimi ortaya çıktı. Ağırlıklı olarak bunları yazılımcılar kategorisinde görüyoruz. Bir diğer önemli konu ise siber güvenlik alanı. Şirket içi ve çevresini korurken şimdi evden çalışmanın da önem kazanmasıyla, şirket çalışanlarının evden çalışırken oluşturduğu ekosistemi korumak gibi de bir durum çıktı. Dolayısıyla bu iki başlıkta ek istihdam oluştuğunu gözlemliyoruz."