Gündem

Milletvekillerine de "tasarruf" geliyor: İşte genelgedeki kısıtlamalar

TBMM Başkanlığı da yeni ek tedbirleri masaya yatırıyor

30 Mayıs 2024 10:52

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in açıkladığı kamuda tasarruf tedbirleri genişleterek yeni bir genelge daha hazırlanıyor. Vekillerin yurtdışı gezileri sınırlandırılacak, yerli otomobil Togg kullanılacak, özel hastane yerine devlet hastanesine gidilecek.

Ekonomim'den Besti Karalar'ın haberine göre, TBMM, katılımı zorunlu programların dışında ihtisas, tali ve araştırma komisyonlarının yurt içi ve yurt dışı seyahatlerine sayı sınırlaması getirecek. Duruma göre komisyon gezilerinde uzman görevlendirecek.

TBMM’de bir süredir başlatılan, ‘araç dönüşümü uygulaması’ yeni tedbirlerle hizmet araçlarının tamamı elektrikli araca dönüştürülecek. Yeni yasama dönemine yetiştirilmesi sağlanacak. Meclis’te yeni tasarruf tedbirleri arasında Meclis başkanvekilleri, grup başkanvekilleri ve komisyon başkanvekillerinin kullandığı Audi marka araçların da değişmesi gündemde. Kiralık olan makam araçlarının sözleşmesi her yıl Temmuz ayında yenileniyor. TBMM Başkanlığı da yeni ek tedbirleri masaya yatırıyor. Bu tedbirler arasında tüm makam araçlarının yerli otomobil Togg’la değiştirilmesi gündemde. Yeni tedbirler uygulanırsa, kiralık makam araçları Temmuz ayından itibaren kullanılmayacak.

İhaleler iptal

Tüm birimlerde kağıt kullanımı kaldırılarak, dijitale geçilecek. Meclis’te şu anda kullanımı devam eden kırtasiye malzemeleri, toner, plastik sular bittikten sonra yenileri alınmayacak. Bu sebeple ihale sözleşmeleri de iptal edilecek. Meclis'te düzenlenen resepsiyon ve etkinliklerde "sade menü" uygulaması devam edecek.

“Özel hastane yerine devlet ve üniversite hastaneleri”

Sağlık harcamaları, devlet ve üniversite hastanelerine yönlendirilecek. Sadece özel hastanelerle yürütülen sağlık provizyon sistemi, devlet ve üniversite hastanelerine yaygınlaştırılacak.

“Vekil harcamaları da kısıtlanacak”

TBMM Başkanlığı, muhalefetin sık sık gündeme getirdiği, ‘milletvekilleri harcamaları da dahil olsun, milletvekilleri tasarruf dışında kalmasın’ önerilerini dikkate alarak, milletvekillerinin sağlık, yol, yemek ve personel sayısı gibi kalemlerde yeni tedbirleri çalışıyor.

TIKLAYIN - Kamuda yeni dönem: Tasarruf tedbirleri memurları nasıl etkileyecek?

TIKLAYIN - Kamuda tasarruf paketi açıklandı