Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, "6 Şubat'ta, ikinci dönemin ilk gününden itibaren tüm okul öncesi öğrencilerimize ücretsiz yemek vereceğiz" dedi. Özer, şu an ülke genelinde 280 bin kayıt dışı öğrenci olduğunu, bunların 240 binin lise çağında olduğunu söyledi.
Bakan Özer, Habertürk yazarı Kübra Par’ın sorularını yanıtladı.
Çocuğunu okula göndermeyene 500 TL para cezası
Özer, çocuğunu okula göndermeyenlere 500 TL para cezası uygulanmasıyla ilgili, “Biz kayıt olmayan tüm ailelere ulaşmaya çalışıyoruz. Okula gitmeyeni tespit edip valiliklere bildiriyoruz. Nüfus üstünden oluyor; ceza kısmı Millî Eğitim’le ilgili değil. Bu sadece Millî Eğitim Bakanlığı’nın çözebileceği bir problem değil. Buna topyekûn mücadeleyle, Aile ve İçişleri bakanlıklarıyla birlikte çözüm getirilebilir” dedi.
Okul öncesi eğitim
Okul öncesi anaokulu eğitiminde rakamların yükseldiğini ifade eden Özer, “7 bin öğretmenin 7 bin 503’ünü okul öncesi öğretmen olarak almıştık. Orada ciddi bir süreç yaşadık. 2022’nin sonunda, 3 yaştaki yüzde 9 olan okullaşma oranı yüzde 16’ya çıktı. 4 yaştaki yüzde 16, yüzde 38’e çıktı. 5 yaştaki yüzde 65, yüzde 99’a çıktı. Üstelik 5 yaş eğitimi zorunlu olmamasına rağmen. Bu oran İstanbul’da yüzde 45’teydi, şu an ise yüzde 92’de” diye konuştu.
Hiranur Vakfı’ndaki istismar skandalı
Özer, Hiranur Vakfı’ndaki sistematik cinsel istismara uğrayan 6 yaşındaki çocuğun hiç okula gitmemesiyle ilgili, “Cemaatler, tarikatlar kız çocuklarını okula göndermiyorlar gibi bir mesele var. Bununla ilgili ne yapıyorsunuz ve ne yapacaksınız” sorusuna ise şu yanıtı verdi:
“Bu olayla bağlantılı değil. Bizim bakanlık olarak amacımız tüm çocuklarımızın eğitime erişebilirliğini sağlamak. Bunun için iki şey yaptık: Birincisi okul öncesi eğitim; 3-5 yaşı sistemin içerisine dahil ediyoruz. İkinci olarak da iki tane proje geliştirdik. Birincisi, eğitimde mevcut olanların terkini azaltacak erken uyarı sistemi. Devamsızlık durumu, akademik başarıları, ebeveynin gelir seviyesi ve ayrı olup olmadığı gibi çok sayıda parametre var. O parametrede, yapay zekâ teknolojilerini kullanarak prediction (tahmin, öngörü) yaptığın zaman, bir potansiyel görülüyorsa artık bizim rehber öğretmenlerimiz devreye giriyor.”
“280 bin kayıt dışı öğrenci var, 240 bini lise çağında”
280 bin kayıt dışı öğrenci olduğu bilgisini veren Özer, şöyle konuştu:
“İlkokul, ortaokul ve liseden. Bunun 240 bini liseden, ilkokul ve ortaokulda kayıt dışı çok az öğrenci var. 11 bin ilkokulda, kalan kısmı ortaokuldan. Bununla ilgili geçen gün bir toplantı yaptık. En fazla kayıt dışı çağ nüfusunun olduğu 8 il var. İstanbul, Ankara, İzmir, Konya, Adana, Şanlıurfa, Diyarbakır, Adana ve Gaziantep. Tüm il müdürleriyle ve ilçe müdürleriyle toplantı yaptık. Şu anda tek tek seferber olacaklar, ailelerle temas kuracaklar. O çocukların eğitime tekrar dönmeleriyle ilgili seçenekler sunacaklar: Ya okula kayıt ya açıköğretim ya da açık liselerle ilgili seçenekler veya meslekî eğitim merkezlerini kullanma seçeneği. Bir şekilde bunu 3 ay içerisinde yüzde 99’a çıkaracağız.”
“Demre konusu anlatıldığı gibi değil”
Özer, İYİ Parti’nin Demre’de öğrencilere ücretsiz yemek uygulamasının engellenmesini hatırlatan Par’a, “Demre konusu anlatıldığı gibi değil. 7 yıl aradan sonra 20. Millî Eğitim Şurası’nı düzenledik. Yanılmıyorsam 128 tane tavsiye kararı alındı. O tavsiye kararlarının arasında da ücretsiz yemek uygulaması vardı. Yemek kime verilir? Taşıma eğitim kapsamında ücretsiz taşınan yaklaşık 1 milyon öğrenciye ve pansiyonlarda kalan öğrencilere ücretsiz yemek veriliyor” diye yanıt verdi. Özer, söz konusu uygulamayla ilgili şu bilgileri aktardı:
“İkinci dönemin ilk gününden itibaren tüm okul öncesi öğrencilerimize ücretsiz yemek vereceğiz”
“Bunu kendimiz planlıyoruz. Çoğu yemeği kendimiz meslek liselerinde, öğretmen evlerinde üretiyoruz. Bunu da o kapasiteyi kullanarak yapacağız.
Dışarıdan hizmet almayacağız. Eğer meslekî eğitimin yiyecek içecekle ilgili bölümü veya öğretmeni yoksa ancak o zaman dışarıdan hizmet alacağız. Onun haricinde aktif olarak kendi kapasitemizi kullanacağız. Bu birinci adım.
6 Şubat’ta, ikinci dönemin ilk gününden itibaren tüm okul öncesi öğrencilerimize ücretsiz yemek vereceğiz.
Sağlıklı beslenmeleri için diyetisyenler her türlü çalışmayı yapıyor. Yemeklerin kalitesini artırabilmek için 2022'de 5 binin üzerinde aşçı aldık. Okullarda, pansiyonlarda, öğretmen evlerinin yemekhanelerinde, diğer yemekhanelerde aşçı istihdamı sağladık. Millî Eğitim Bakanlığı’nın bazı liseleri İstanbul’da, Ankara’da, farklı illerdeki hastanelerin tüm yemeklerini çıkarıyor. Büyükçekmece Hayriye Doruk Mesleki Teknik Anadolu Lisesi, Kanuni Sultan Süleyman Hastanesi ve Beylikdüzü Devlet Hastanesi’nin yemeklerini çıkarıyor. Kanuni Sultan Süleyman Hastanesi’ni ziyaret ettim, başhekimiyle görüştüm. Yemek yiyen personel sayısının arttığını söyledi. Hem daha düşük fiyata hem daha sağlıklı hem de hesap verebilecek devlet mekanizması var. Taksim İlkyardım Hastanesi’nin yemeklerini Gaziosmanpaşa Küçükköy Meslekî Teknik Anadolu Lisesi çıkarıyor. Sultangazi Meslekî Teknik Anadolu Lisesi, Esenyurt Hastanesi’nin tüm yemeklerini çıkarıyor.”