Eğitim

Millî Eğitim Bakanlığı'nın yeni yönetmeliği tartışma yarattı: Maarif Vakfı öğrencilerine denklik imtiyazı

"Yurtdışındaki yurttaşlarımızın çocukları için bu okullar teşvik ediliyor, bu da Türkiye'deki okullar arası eşitliği bozuyor"

11 Temmuz 2024 08:32

Millî Eğitim Bakanlığı'nın (MEB) yeni denklik yönetmeliği tartışmalara neden oldu. Resmî Gazete'de yayımlanan yönetmelikle, Türkiye Maarif Vakfı'na bağlı okullardan Türkiye'ye dönen öğrenciler, denklik işlemine tabi tutulmayacak. Bu durum, eğitim alanında eşitlik ilkesine aykırı olduğu yönünde eleştirileri beraberinde getirdi.

Özel ayrıcalık ve eğitimde eşitsizlik

Cumhuriyet'in aktardığına göre, eğitimci Özgür Bozdoğan, maarif okulları ile Türkiye'deki diğer okullar arasında bir denklik ölçütü olmadığını belirterek, "Bu, denklik kavramının mantığına aykırı. Yurtdışındaki yurttaşlarımızın çocukları için bu okullar teşvik ediliyor, bu da Türkiye'deki okullar arası eşitliği bozuyor," dedi. Bozdoğan ayrıca, bu durumun Millî Eğitim Bakanlığı'nın var olan eğitim politikalarını daha da pekiştirdiğini ifade etti.

Maarif Vakfı'na dev kaynak

Türkiye Maarif Vakfı, 2016'daki darbe girişimi sonrası, yurtdışındaki FETÖ okullarını devralmak amacıyla kurulmuştu. Son düzenlemelerle, vakfa 2024 yılı için 5.7 milyar TL kaynak aktarılması planlanıyor.