Gündem

MSB teğmenlerin kılıçlı yeminine inceleme başlattı; TSK'ya hakaret edenler hakkında suç duyurusunda bulundu

"TSK, Cumhurbaşkanımızın direktifleri ile milletinin emrinde, görevinin başındadır"

05 Eylül 2024 12:03

Milli Savunma Bakanlığı (MSB), Kara Harp Okulu mezuniyet töreninde teğmenlerin kılıçlı yemin etmesine ilişkin inceleme başlattı. MSB'den yapılan açıklamada, "Olay her yönüyle incelenmektedir. Disiplin mevzuatı kapsamında kastı, kusuru, ihmali olan personel hakkında gereken işlemler yapılacaktır" denildi. "Türk Silahlı Kuvvetlerimiz, Anayasa'ya ve kanunlara bağlı olarak, milli, manevi ve mesleki değerlerimiz çerçevesinde, Atatürk ilke ve inkılapları ile aklın ve bilimin rehberliğinde, Sayın Cumhurbaşkanımızın direktifleri ile amir ve komutanların emirleri doğrultusunda milletinin emrinde, görevinin başındadır" ifadelerinin yer aldığı açıklamada, olayla ilgili, sosyal medya paylaşımlarında TSK'ya yönelik tehdit ve hakaret içerikli paylaşım yapanlar hakkında suç duyurusunda bulunulduğu bildirildi. 

"Bahse konu olay her yönüyle incelenmektedir"

Milli Savunma Bakanlığı kaynakları, 30 Ağustos'ta Milli Savunma Üniversitesi (MSÜ) Kara Harp Okulu'nda yapılan yemin töreninden sonra sosyal medyaya yansıyan olaylara ilişkin sorular üzerine, şunları söyledi:

"Köklü bir tarihe sahip olan ordumuzun göz bebeği Harp Okullarımızın mezuniyet sevincinin yanı sıra ülkemiz ve dünya tarihinde ilk defa 3 kız öğrencimizin Harp Okullarımızdan birincilikle mezun olmasının da gururunu yaşadık. Bununla Kara Harp Okulu Sancak Devir Teslim ve Mezuniyet Töreni sonrasında kamuoyuna bazı görüntüler yansımıştır. Söz konusu görüntüler, özellikle sosyal medya üzerinden farklı yorum ve değerlendirmelerle bağlamından koparılıp bambaşka mecralara, boyutlara çekilmeye çalışılmakta, gerçeklikten kopuk kısır tartışmalar oluşturulmaktadır.

Önceliği müesses disiplini muhafaza etmek olan Türk Silahlı Kuvvetlerimizde, disipline aykırı hiçbir eylem, olay ve duruma müsamaha gösterilmeyeceğinden en ufak bir şüphe duyulmamalıdır. Bahse konu olay da her yönüyle incelenmektedir. İnceleme sonucunda yapılacak tespitlere göre disiplin mevzuatı kapsamında kastı, kusuru, ihmali veya sorumluluğu olan personel hakkında gereken işlemler yapılacaktır. Dolayısıyla kamuoyu bu konuda müsterih olmalı ve kendi ajandalarına göre bu görüntüler üzerinden manipülasyon üretenlere itibar etmemelidir.

"TSK'ya hakarette bulunanlar hakkında suç duyurusunda bulunuldu"

Şanlı ordunun, terörle mücadeleden uluslararası misyonlara kadar birbirinden zorlu görevleri üstün gayretle yerine getirdiği bu dönemde, ülkenin birlik ve beraberliğini bozmaya, milletinin bağrından çıkan TSK'yı yıpratmaya ve kamuoyunda olumsuz algı oluşturmaya yönelik paylaşım, yorum ve değerlendirmelerin kimseye bir yararı olmayacaktır.

Nitekim, bu olayı fırsat bilerek sosyal medya platformlarında bakanlığımıza, Türk Silahlı Kuvvetlerimize ve personelimize yönelik küfür, iftira, tehdit ve hakarette bulunarak kamuoyunda bakanlığımızı, Türk Silahlı Kuvvetlerimizi ve personelimizi yıpratmaya, küçük düşürmeye, itibarsızlaştırmaya çalıştıkları tespit edilen kişiler hakkında suç duyurusunda bulunulmuştur."

"TSK Cumhurbaşkanımızın direktifleri ile görevinin başındadır"

TSK'nın milli, manevi ve mesleki değerlerinin bir bütün ve ayrıştırmaya çalışmanın tehlikeli olduğunu belirten kaynaklar, şu ifadeleri kullandı:

"Kahraman ordumuz için subay yetiştiren Harp Okullarımızdan mezun olan teğmenlerimiz de askerlik mesleğinin özü olan disiplin ile milli, manevi ve mesleki değerlerimizden asla taviz vermeden, en zor koşullarda dahi milletimize ve devletimize hizmet edecek subaylar olarak Silahlı Kuvvetlerimize önemli katkılar sağlayacaklardır. Sonuç olarak Türk Silahlı Kuvvetlerimiz, Anayasa'ya ve kanunlara bağlı olarak, milli, manevi ve mesleki değerlerimiz çerçevesinde, Atatürk ilke ve inkılapları ile aklın ve bilimin rehberliğinde, Sayın Cumhurbaşkanımızın direktifleri ile amir ve komutanların emirleri doğrultusunda milletinin emrinde, görevinin başındadır."

Ne olmuştu?

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da katıldığı Kara Harp Okulu mezuniyet töreninin ardından teğmenler, törenin yapıldığı sahanın ortasında toplanarak kılıçlarını çekmiş, "Mustafa Kemal'in askerleriyiz" sloganını attıktan sonra bir yemin metni okumuştu. Teğmenlerin görüntülerinin sosyal medyada yayılması üzerine, tartışma başlamıştı. 

Bahçeli'den tepki

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ve AKP'ye yakın bazı isim ve hesaplar, teğmenleri hedef alan açıklamalar yapmıştı. Bahçeli, "Meselenin yakından takipçisi olacağız" derken, "30 Ağustos’u gölgeleyen, ülkemizi meşgul eden, hasımları ümitlendiren, istismar lobisini heyecanlandıran ikinci yemin hadisesinin her bakımdan netliğe kavuşması zorunludur" ifadelerini kullanmıştı.

Bahçeli ayrıca, "Siyaset ve toplum gündemine oturan, medyada her gün otopsi raporu yazılan vaki yeminin gayesi nedir? Buna kim ya da kimler karar vermiştir? Kanunla belirlenmiş yemini müteakiben mezun subayların bir bölümünün dile getirdikleri yemine ihtiyaç duyulmasının mana ve maksadı nasıl yorumlanmalıdır?" demişti.

TIKLAYIN - Bahçeli'den "Atatürk'ün askerleriyiz" yemini eden teğmenler üzerinden tepki dolu mesaj: İstismar lobisini heyecanlandıran ikinci yemin hadisesi...

Ömer Çelik: Teğmenlere hakaret kabul edilemez

AKP Sözcüsü Ömer Çelik ise yaptığı açıklamada teğmenlere sahip çıkmış, "Bunlar milletin evlatlarıdır" demişti. "Teğmenlere hakaret edilmesi de kabul edilemez" diyen Çelik, "İşte 'Hükümet Türkiye'yi şöyle şöyle kapatmaya çalışıyordu, AK Parti'ye buna karşı bir direniş kılıcı çekildi' gibisinden üslupla konuşmaları, asıl bunların yaptığı şey işte o eski vesayet anlayışının diriltilmeye çalışılması meselesidir" değerlendirmesinde bulunmuştu.

Çelik, "Her şey incelenir, değerlendirilir, bir disiplinsizlik varsa bu disiplinsizliğe ya da bakılır ama burada dışarıdan söz söyleyerek, hem bu görüntü üzerinden bir vesayet hortlatmaya çalışan birtakım emekli askerlerin, siyasetçilerin, birtakım yazarların tutumu da yanlıştır" diye konuşmuştu.

TIKLAYIN - AKP'li Çelik: Teğmenlere hakaret kabul edilemez, yemin töreninde Atatürk'ü anmaları kadar doğal bir şey yoktur

Özgür Özel: "Hepimiz Trikopis'in askerleriyiz" mi diyeceklerdi?

Konuyla ilgili açıklama yapan CHP Genel Başkanı Özgür Özel ise teğmenlere yönelik eleştirilere tepki göstererek, "Mustafa Kemal'in askerleriyiz' demişler. Birileri bundan da rahatsız olmuş, ne diyeceklerdi?" vurgusunda bulunmuştu.

Özel, "Bu çocuklar size benzeyip de 'Hepimiz Trikopis'in askerleriyiz' mi diyeceklerdi? Elbette Mustafa Kemal'in askerleri onlar" diye ekledi ve Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde gerçekleştirilen Kurtuluş Savaşı esnasında Türk Ordusu'na karşı savaşan Nikolaos Trikopis'e göndermede bulundu.

TIKLAYIN - Özgür Özel'den teğmenlere yönelik eleştirilere sert cevap: "Bu çocuklar size benzeyip de 'Hepimiz Trikopis'in askerleriyiz' mi diyeceklerdi?"

AKP hükümetine yakın bazı gazetelerdeki haber ve köşe yazılarında da Cumhurbaşkanı Erdoğan ve AKP kurmaylarının, kılıçlı yemin olayından rahatsızlık ve kaygı duydukları iddia edilmişti. 

TIKLAYIN - Kulis | Erdoğan, MKYK toplantısında "Teğmenler o hareketi ben oradayken yapamazlardı" demiş

TIKLAYIN - AKP'de "teğmenler" kavgası büyüyor | Mücahit Birinci'den Yiğit Bulut'a: Ya siz FETÖ artığısınız ya da çer çöp sizsiniz