Dünya

Modi, Hindistan'daki seçimlerde parlamentodaki çoğunluğunu kaybetti

05 Haziran 2024 11:49

T24 Dış Haberler

Hindistan Başbakanı Narendra Modi'nin Bharatiya Janata Partisi (BJP) ülkede yapılan seçimlerden beklenmeyen bir darbe alarak parlamentodaki çoğunluğunu kaybetti. Modi, iktidara dönmek için koalisyon partnerleriyle pazarlık yapmak zorunda kalacak. 

Çarşamba sabahı oy sayımı sona ererken BJP'nin oy patlaması yaşayacağı iddialarının karşılıksız kaldığı ve Hindu milliyetçisi politikalarıyla tartışmalara konu olan Modi'nin partisinin beklentilerin çok altında kaldığı görüldü. 

Parti toplamda 62 sandalye kaybederek 240 sandalyeye düştü. Parlamentoda çoğunluk için 272 sandalye gerekiyor. 

BJP, Modi'nin Başbakan olduğu 2014 yılından bu yana ilk kez tek başına çoğunluğu kazanamadı. Ancak BJP'nin de içinde bulunduğu Ulusal Demokratik İttifak, toplamda 292 sandalyeye ulaştı. Bu sayı Modi'nin bir hükümet kurmasına ve 5 sene daha Başbakanlık yapmasına fırsat tanıyacak. 

Muhalefetteki INDIA ittifakı ise beklentilerin üzerine çıkarak toplamda 230 sandalyeye ulaştı. İttifak, ilk kez 20'den fazla ulusal ve bölgesel muhalefet partisinin Modi'yi yenme hedefiyle bir araya gelmesiyle oluşmuştu. 

Yarışın beklenenden yakın geçmesine rağmen Modi, yaptığı zafer konuşmasında halkın kendisine tekrar yönetim için yetki verdiğini söyledi.  Delhi'deki BJP genel merkezinde seçmenlere seslenen Modi, "Çok, çok mutlu olduğunu" söyledi. 

"Tüm ülkenin önünde eğilmek istiyorum" diyen Modi, "Bugün kişisel olarak benim için de duygusal bir gün. Bu annemi kaybetmemden sonra ilk seçimim" ifadelerini kullandı. 

Modi, "Halkımızın 10 sene sonra yine onayını alabilmek bizim moralimizi artırdı, bize güç verdi. Rakiplerimiz bir araya gelmelerine rağmen BJP kadar bile oy alamadı" diye konuştu.