Dünya

Momentum tersine döndü: Harris, kritik eyaletlerde Trump'ı solluyor

11 Ağustos 2024 09:19

T24 Dış Haberler

ABD'de yapılan yeni bir anket, Demokrat başkanı adayı Kamala Harris'in üç kritik salıncak eyalette Cumhuriyetçi rakibi Donald Trump'ın önüne çektiğini gösteriyor. Anketler, Demokratların kısa süre içinde aday değişikliğiyle momentumu lehlerine çevirdiğine işaret ediyor. 

New York Times ve Siena College'in ortak anketine göre Başkan Yardımcısı, seçimin kaderini belirlemekte önemli rol oynayacak olan Wisconsin, Pennsylvania ve Michigan eyaletlerinde yüzde 50'ye karşı yüzde 46 ile eski başkanın 4 puan önünde bulunuyor. 

Anketler, Harris'in başkan yardımcısı adayı olarak Minnesota Valisi Tim Walz'u açıkladığı hafta, 5-9 Ağustos tarihleri arasında 2 bin kişinin katılımıyla yapıldı. 

Anketler açıkça Başkan Joe Biden'ın Demokrat Parti başkan adaylığından çekilmesinin seçmende olumlu karşılık bulduğunu gösteriyor. Biden'ın adaylığı sırasında yapılan anketlerde Başkan'ın salıncak eyaletlerde ya Trump'ın arkasında olduğunu ya da eşit sonuçlar aldıklarını gösteriyordu.

Ankete katılanların çoğu Harris'i Trump'a kıyasla daha zeki, dürüst ve sakin bulduklarını ifade etti. 

ABD'de yapılan Başkanlık veya ara seçimlerin kaderini, her dönem Demokratlar ve Cumhuriyetçiler arasında gidip gelen ve "salıncak eyalet" olarak nitelendirilen eyaletler belirliyor. Partiler, kampanya çalışmalarını özellikle kritik öneme sahip "kararsız seçmen" olarak gördükleri bu salıncak eyaletlerde yoğunlaştırıyor.