Gündem

MSB’den F-16 açıklaması: Süreç olumlu şekilde devam ediyor

“Suriye’nin kuzeyindeki sözde seçimler tamamen iptal edilmelidir. Böyle bir durumun kabul edilmesi söz konusu olamaz”

06 Haziran 2024 12:56

Milli Savunma Bakanlığı (MSB) kaynakları, F-16 tedarik ve modernizasyon sürecine ilişkin olarak ihtiyaçlar doğrultusunda satın alınacak parçaların tedariği ve modernizasyonu sürecinin olumlu devam ettiğini belirterek, “Hava Kuvvetleri Komutanlığımızın ihtiyaçları doğrultusunda satın alınacak F-16 Blok-70 ve modernizasyon kitleri ile diğer malzeme, mühimmat ve teçhizatın tedarik süreci daha önce açıkladığımız takvime uygun olarak olumlu şekilde devam etmektedir” açıklamasını yaptı. 

Türk Hava Kuvvetleri F-16 savaş uçağı filosunu güncellemek için ABD'den yeni taleplerde bulunmuştu. Türkiye, ABD'den 40 adet yeni F-16 Block 70 savaş uçağı ve envanterindeki 79 uçak için modernizasyon kiti talep etmişti. Türkiye'nin bu isteği ABD Kongre sürecini tamamlamış, taraflar arasında nihai sözleme için görüşmeler başlamıştı. Süreç, tarafların görüşmeleriyle devam ediyor.

MSB kaynaklarından F-16 tedarik ve modernizasyon sürecine dair son duruma ilişkin olarak yapılan açıklamada şu ifadeler kullanıldı: 

Hava Kuvvetleri Komutanlığımızın ihtiyaçları doğrultusunda satın alınacak F-16 Blok-70 ve modernizasyon kitleri ile diğer malzeme, mühimmat ve teçhizatın tedarik süreci daha önce açıkladığımız takvime uygun olarak olumlu şekilde devam etmektedir.” 

TIKLAYIN - ABD'den Türkiye'ye F-16 satışı mesajı: Önemli bir adım atıldı

Suriye’nin kuzeyindeki seçimler: İptal edilmeli 

Bakanlık kaynakları, Suriye’nin kuzeyinde yapılmak istenen seçimlerle ilgili olarak ise “Konuyla ilgili Sayın Cumhurbaşkanımız ve Sayın Bakanımız gerekli uyarıları yapmıştır. Bu sözde seçimler tamamen iptal edilmelidir. Böyle bir durumun kabul edilmesi söz konusu olamaz” ifadelerini kullandı. 

Kayseri’de kaza kırıma uğrayan uçak teknik arıza nedeniyle mi düştü?

Kayseri 12. Hava Ulaştırma Ana Üs Komutanlığından eğitim için kalkan Hava Kuvvetleri Komutanlığına ait SF-260D tipi uçağı henüz bilinmeyen bir nedenle kaza kırıma uğradı. Kazada 2 pilot şehit oldu. Kazaya ilişkin soruşturma başlatıldı.

MSB kaynakları, Kayseri’de kaza kırıma uğrayan SF-260D tipi uçağın düşme nedeninin teknik bir arıza olup olmadığına dair soruyu şöyle yanıtladı: 

“Söz konusu uçağımız, bizim pilotaj eğitimlerinde kullandığımız başlangıç seviyesindeki temel eğitim uçağıdır. Uçağımız Kayseri 2’nci Hava Bakım Fabrika Müdürlüğünde yapılan rutin fabrika seviyesi bakım faaliyetini müteakip 4 Haziran 2024 tarihinde 12’nci Hava Ulaştırma Ana Üs Komutanlığından tecrübe uçuşu için havalanmıştır. Şehit verdiğimiz her iki Pilot Albayımız da öğretmen ve tecrübeli pilotlardır. Test uçuşlarında bir pilot uçağı kullanırken, diğer pilot da kontrol listesine göre uçağın performans kaydını tutmaktadır. SF-260D uçağımız saat 10.02’de henüz belirlenemeyen bir nedenden kaza kırıma uğramıştır. Olayın meydana geliş sebebi, kaza kırım ekibi incelemesi sonucunda açıklığa kavuşacaktır.”