Eğitim

"Müfredatı Geri Çekin Platformu"ndan MEB önünde eylem: Laiklik ve bilim karşıtı müfredatı reddediyoruz

Fotoğraf: AA

11 Haziran 2024 20:42

"Müfredatı Geri Çekin Platformu", Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) önünde yeni Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli müfredatını protesto etti.

TIKLAYIN - Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli: Yeni müfredat neden tepki çekti, MEB'in eleştirilere yanıtı ne oldu?

Müfredatın, bilim ve laiklik karşıtı ve tamamen ideolojik olarak tasarlandığına dikkat çeken Eğitim Sen Genel Başkanı Kemal Irmak, "Gelin, birlikte laik, demokratik, bilimsel yerel ve evrensel değerlere uygun olacak şekilde kapsayıcı, ayrımcı olmayan toplumu ve çocukları bölmeyen ve hepsinin üstün yararını, sağlığını ve geleceğini koruyan bir müfredat yapalım" dedi.

Bakanlık önünde toplanan grup üyeleri adına konuşan Hülya Daran Deveci, iktidarın eğitim politikasını eleştirerek, "laiklik ve bilim karşıtı müfredatı reddettiklerini" söyledi.

Yeni müfredatın, iktidar tarafından dini kural ve referanslara göre düzenlendiğini söyleyen Deveci, bunun kabul edilemeyeceğini dile getirdi. Deveci, müfredat hazırlanırken evrensel değerlerin referans alınması gerektiğini belirtti.

Meclis Parkı’nda bir araya gelen kitle buradan Milli Eğitim Bakanlığına (MEB) yürüdü. Yüyürüşte sık sık 'Laik, bilimsel, demokratik eğitim', 'Tarikata değil eğitime bütçe', 'Kamusal eğitim, bilimsel müfredat istiyoruz', 'Birleşe birleşe kazanacağız' sloganları attı.

TIKLAYIN - Bakan Yusuf Tekin, "Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli" müfredatını onayladı

İstanbul

İstanbul Müfredatı Geri Çekin Platformu yeni müfredata karşı Kadıköy Rıhtım Meydanı’nda basın açıklaması yaptı. KESK İstanbul Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Hüseyin Tosu, eğitimin ÇEDES, 4+4+4 gibi uygulamalarla gericileştirildiğini ifade ederek “Bu gerici ırkçı müfredatı kabul etmiyoruz” dedi.

Ardından konuşan Veli Der Genel Başkanı Ömer Yılmaz, “Burada olma amacımız çocuklarımıza dayatılan müfredatın bir an önce geri çekilmesidir. Herkes bu müfredata karşı gelmelidir” dedi.

Demokratik Aleviler Derneği Eş Genel Başkanı Kadriye Doğan da “Belediyelere kayyum atanıyor, geleceğimize kayyum atanıyor, cemevi başkanlığıyla alevilere kayyum atandı, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığıyla kadınların geleceğine kayyum atandı, uluslararası maden şirketleriyle doğamıza kayyum atandı. Şimdi de çocuklarımızın zihnine, aklına kayyum atanıyor” ifadelerini kullandı.

Edremit

Balıkesir Edremit’te Eğitim Sen ve Eğitim İş temsilcilikleri gerici müfredata karşı basın açıklaması yaptı. Ortak açıklamayı Eğitim Sen adına Bahadır Yıldırım, Eğitim İş adına Abdülkadir Beşikci okudu. Edremit Cumhuriyet Meydanı’nda yapılan açıklamaya Demokrasi Platformu bileşenleri destek verdi.

Açıklamada “Eğitim ve bilim emekçileri başta olmak üzere, öğrencilerimiz, velilerimiz ve tüm kamuoyu ile bilime ve laik eğitime açıkça meydan okumak anlamına gelen müfredat değişikliklerine karşı birlikte mücadelemizi sürdüreceğiz” ifadelerine yer verildi.

Açıklama öncesi kitle "Gerici müfredat istemiyoruz, karanlığa teslim olmayacağız”, “Laik bilimsel demokratik eğitim”, “Faşist gerici eğitime hayır, parasız bilimsel demokratik eğitim” sloganları attı.