Muğla'da çimento fabrikasında çalışan Yücel Kutlu'nun, inşaatın 4'üncü katından 'düşerek' yaşamını yitirmesi protesto edildi.
Evrensel'in haberine göre, Muğla’nın Menteşe ilçesine bağlı Bayır Mahallesi ile Yatağan’ın Deştin Mahallesi arasındaki Tekağaç mevkiinde 2021 yılında yapımı başlayan entegre çimento fabrikası inşaatı tepkilere rağmen devam ediyor. Bölgede yaşayan vatandaşların ve çevre derneklerinin açtığı davalar devam ederken, 11 Mayıs Perşembe günü, Muğla Çimento AŞ 5 nolu alt taşeronu Kul Endüstriyel Makine Sanayi adlı firmada çalışan inşaat işçisi Yücel Kutlu inşaatın 4'üncü katından düşerek hayatını kaybetti.
Deştin Çevre Platformu ve Dev-Yapı-İş son yaşanan iş cinayetiyle ilgili fabrika inşaatı önünde basın açıklaması gerçekleştirdi. EMEP, CHP, TKP, TİP, YSP, Muğla Tabip Odası, MUÇEP, Menteşe Belediye Meclis Üyesi Ferah Gümüş, Muğla Yeşil Yaşam Derneği temsilcilerinin katıldığı açıklamada basın metnini Dev-Yapı-İş Muğla Temsilcisi Güney Şirin okudu.
"İşçi ölümleri politiktir"
Şirin, “Sermaye sınıfına tanınan sınırsız sömürü koşulları her gün emekçilerin hayatına mal olmaktadır. İşçilerin hayatını ne yazık ki kârdan değersiz gören bir düzen içerisindeyiz. Bu düzenin normali patronların kazanması için işçilerin ölümüne çalıştırılmasıdır. Bu yüzden işçi ölümleri politiktir. Bu yüzden işçi ölümlerinin tamamı iş cinayetidir. Sadece işçi ölümleri değil, işten kaynaklı meslek hastalıkları ve buna bağlı ölümler de iş cinayetidir” ifadelerini kullandı.
"Ekmeğimizi zehirlemeden emeğimizle yaşamak istiyoruz"
Devlet kurumlarının görevinin patronları değil işçileri korumak olduğunu belirten Şirin, “Yetkili kurumlara sesleniyoruz bu inşaatı durdurun. Bundan sonra yaşanabilecek tüm olumsuzluklardan Muğla Çimento AŞ kadar sizlerde sorumlu olacaksınız. Ne canımızdan ne de doğamızdan vazgeçmeyeceğiz. Bizler ölmek değil yaşamak istiyoruz. Doğamızı koruyarak, ekmeğimizi zehirlemeden emeğimizle yaşamak istiyoruz” dedi.
Açıklama sonrası yol kenarında bulunan orman arazisinin 'hukuksuz' bir şekilde demir çit çevrilmesine tepki gösterildi. Çitlerin kim ya da kimler tarafından çevrildiğine ilişkin bir bilgi bulunmazken, jandarma tarafından tutanak tutulması istendi. Jandarma ise, Yatağan Orman Bölge Müdürlüğü'nden yetkilileri bölgeye çağırdı.