Çevre

"Orman nüfusu tehdit altında": Muğla'da maden şirketi kapasite artışı istedi!

Bakanlığın başvuruyu onaylaması halinde şirket; orman, tarım alanı ve meradan oluşan alanın 36.79 hektarında çalışma yapacak

13 Haziran 2024 10:08

İklim krizinin yarattığı ekolojik tahribat artarak devam ederken; korunma altında bulunması gereken orman nüfusu, şirketler tarafından tehdit altına alınıyor. TEMA Vakfı'ın kaydettiği verilere göre ormanların yüzde 65'i üzerinde maden tehdidi bulunuyor. Maden çalışmalarının henüz başlamadığı alanlarda ise yeni maden projelerine imza atılmak istemiyle şirketler bakanlık başvurularına devam ediyor. Turizm şehirlerinden biri olan Muğla, şirketlerin yeni maden projesi istemiyle tekrar odak haline geldi.

36.79 hektar alan için bakanlığa başvuru

Cumhuriyet gazetesinden Şeyda Öztürk'ün haberine göre, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'ndan  2017'de alınan ilk onayla; Riva Seramik, Kavaklıdere’nin Kurucaova ve Derebağ mahallelerinde de maden projelerine başlanmak isteniyor. Bakanlığın başvuruyu onaylaması halinde şirket; orman, tarım alanı ve meradan oluşan alanın 36.79 hektarında çalışma yapacak. Ayrıca üretim kapasitesini de yıllık 96 bin tondan 1 milyon tona çıkarmış olacak. 

Alanın gelişme ihtimali de var 

Şirket aynı zamanda feldispat madeninin yakınında linyit keşfederek, linyit üretimi için bakanlıktan 17.48 hektar talep etti. Şirketin operasyon yürüteceği çalışma alanı 54.27 hektar olmuş olacak. Ayrıca şirketin 250 hektarlık ruhsatının bulunması bu alanın gelişme ihtimaline de işaret ediyor. 

Muğla, kamuoyunda bilinen Limak Holding ve İÇTAŞ’ın ortak projesi olan YK Enerji’nin, termik santrallarına kömür sağlanması için tahrip edilen Akbelen ormanının da dahil olduğu kömür madeni projeleri ile sürekli tehdit altına alınmaya devam ediyor. Bakanlık verilerine göre, Ocak 2020’den bu yana Muğla genelinde 278 proje için süreç başlatıldı ve bakanlık 223 projeye onay verdi.