Gündem

Muğla Ula ve Yatağan'da orman yangını: Yatağan-Çine yolu çift yönlü trafiğe kapatıldı; iki kişi gözaltına alındı

18 Ağustos 2024 14:35

Muğla’nın Ula ve Yatağan ilçelerinde çıkan orman yangınına müdahale sürüyor. Yatağan'da çıkan yangın nedeniyle Nebiköy ve Kafaca Ramada mahalleleri boşaltılıyor. Yangın söndürme çalışmaları nedeniyle Aydın-Muğla kara yolu Yatağan-Çine arasının her iki yönde araç trafiğine kapatıldığı bildirildi. Yatağan'daki yangının nedeni belirlenirken arıcılık yapan baba ve oğul gözaltına alındı.

Yangın, öğle saatlerinde Yatağan ilçesine bağlı Yava Mahallesi ve Ula ilçesine bağlı Yeniköy Mahallesi sırtlarındaki ormanlık alanlarda meydana geldi. Ormandan yükselen alevleri fark eden vatandaşların durumu 112 Acil Çağrı Merkezi'ne bildirmesiyle, olay yerine Muğla Orman Bölge Müdürlüğü ve Muğla Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı ekipleri sevk edildi. Ekipler, yangının hızla yayıldığı bölgelere karadan müdahale ederken, yangın söndürme helikopterler ve uçakları da havadan destek sağlıyor.

Gündüz saatlerinde Azerbaycan'dan gönderilen Beriev Be-200 Amfibik yangın uçağı da söndürme çalışmalarına destek verdi.

Rüzgarın etkisiyle genişleyen alevlere karşı karadan ve havadan yoğun bir mücadele yürüten ekipler, yangını kontrol altına almak için çalışmalarını aralıksız sürdürüyor. Yangınları kontrol altına alabilmek için 10 helikopter, 10 uçak, 30 arazöz, 14 su tankeri, 5 dozer, iş makineleri ve 294 personelle alevlere müdahale ediliyor.

İki mahalle boşaltıldı 

Yatağan Belediyesi’nden yapılan duyuruda ise Nebiköy ve Kafaca Ramada mahallerinin boşaltılması gerektiği belirtildi. Duyuruda şunlara yer verildi:

"Bölgemizde çıkan orman yangını nedeniyle Nebiköy ve Kafaca Ramada mahallemizin acil olarak boşaltılması gerekmektedir. Tüm vatandaşlarımıza duyurulur." 

Validen açıklama 

Muğla Valisi İdris Akbıyık, Yağatan ve Ula ilçesindeki yangınlara ekiplerin müdahalesinin sürdüğünü söyledi.

Çok sayıda hava ve kara aracıyla yangınlara müdahale edildiğini anlatan Akbıyık, "Yağatan ilçemizdeki Nebiköy Mahalle'mizi tedbir amaçlı boşaltıyoruz. İki büyük yangınımız devam ediyor. Temennimiz yangınları bir an önce kontrol atına alıp, söndürmek" dedi.

"Yangın Ula sınırında kaldı"

Öte yandan, Muğla Orman Bölge Müdürlüğü'nden yapılan açıklamada, öncesinde Menteşe ilçesi olarak belirtilen orman yangınının Ula sınırlarında kaldığı belirtildi.

Yollar trafiğe kapatıldı 

Muğla Valiliğinin X hesabından, "Aydın-Muğla kara yolu Yatağan-Çine arası devam eden yangın söndürme çalışmaları nedeniyle her iki yönde araç trafiğine kapatılmıştır. Ulaşım Söke kara yolundan sağlanacaktır. Sürücülerin işaret ve işaretçilere dikkat etmesi önemle rica olunur." paylaşımında bulunuldu.

Bin küçükbaş hayvanın tahliyesi için ekipler çalışma yapıyor

Çalışmalara, vatandaşlar ve sivil toplum kuruluşlarının arama kurtarma ekipleri de destek veriyor. Yatağan'da alevlerin yayıldığı bölgedeki 1000 küçükbaş hayvanın tahliyesi için ekipler çalışma yapıyor.

Yangının nedeni belli oldu, iki kişi gözaltında

Muğla'nın Yatağan ilçesindeki orman yangınıyla ilgili soruşturma başlatan jandarma bölgede yaptığı incelemede yangının kovanların bulunduğu bölgeden çıktığını belirledi. Arıcılık yapan M.Ş. (68) ve oğlu İ.Ş. (47) gözaltına alındı. Yangının baba - oğulun arılara körük ile duman verirken, yangına neden oldukları saptandı. Gözaltına alınan M.Ş. ve oğlunun jandarmadaki işlemlerinin sürdüğü bildirildi.