Gündem

Murat Ağırel: Sahte diplomanın cezası yokmuş; “Nasıl olur?” demeyin, oldu

15 Ekim 2024 11:40

Cumhuriyet yazarı Murat Ağırel, Ukrayna'daki bir üniversiteden mezun olduğunu iddia eden bir kişi hakkında, denklik başvurusunda bulunduğu YÖK tarafından “resmi belgede sahtecilik ve resmi belgenin düzenlenmesinde yalan beyanda bulunma” gerekçesiyle suç duyurusunda bulunulduğunu, fakat Dolandırıcılık Suçları Bürosu'nun, başvuruya “kovuşturmaya yer yok” kararı verdiğini yazdı. 

Günün öne çıkan haberleri...

TIKLAYIN | Ünlü sunucu Cansu Canan Özgen dolandırıldı: 450 bin lirasını kaptırdı

TIKLAYIN | AKP Gençlik Kolları Başkanı, konserde genç kadını darp etti

TIKLAYIN | Daron Acemoğlu'nun T24 konuşmaları: Yapay zekâdan hukuk devletine, ekonomi politikalarından siyasete, ne düşünüyor, hangi önerilerde bulunuyor?

TIKLAYIN | Evcil hamsterı tarafından saldırıya uğrayan kadın hayatını kaybetti

TIKLAYIN | Kulis: AKP'nin yumrukçu vekili Alpay Özalan, Bakan oluyor

TIKLAYIN | Narin Güran cinayeti soruşturmasındaki detaylar ortaya çıkıyor: Ölüm saatinde evdeki 4 kişi kimdi?

TIKLAYIN | Esra Erol’a ölüm tehdidi: Surlardan aşağı atılırsın!

TIKLAYIN | Bedelli askerlik ücreti ne kadar olacak: Zam geliyor, kritik tarihe dikkat!

Murat Ağırel, "Sahte diploma ve yargının acizliği" başlıklı yazısında, şunları kaydetti:

"Sahte diplomanınsa cezası yokmuş. 'Nasıl olur?' demeyin, oldu. Size anlatayım: 

Ukrayna’daki Humanitarian Üniversitesi, yani diğer adıyla Odessa Beşeri Bilimler Üniversitesi’nden mezun olduğunu iddia eden bir kişi, denklik başvurusunda bulunuyor. YÖK, bu başvuruyu inceliyor. Durumdan şüpheleniyor ve önce okula soruyor, olumsuz cevap alıyor.

Ardından, diploma üzerinde apostil mührü olduğu için Odessa Başkonsolosluğu’na resmi yazı yazıyor. Başkonsolosluk da üniversiteye yazı yazıyor. Üniversitenin cevabında, ilgili kişinin okulda eğitim görmediği belirtiliyor. Bunun üzerine Başkonsolosluk, YÖK’e şu cevabı iletiyor: 

'Adı geçen kişinin üniversitede öğrenim görmediği, okul kayıtlarında adına rastlanmadığı, eğitim bilgilerinin yalanlandığı ve apostil onayının iptal edildiği.”'

Her şey gayet net, değil mi? 

YÖK, bu kişi hakkında 'resmi belgede sahtecilik ve resmi belgenin düzenlenmesinde yalan beyanda bulunma' suçlarıyla Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunuyor. Her şey yolunda gibi gözüküyor, değil mi? Ama değil... 

Dolandırıcılık Suçları Bürosu, başvuruya 'kovuşturmaya yer yok' kararı veriyor. Savcılık kararında ise şu gerekçe yazıyor: 

'Resmi belgenin düzenlenmesinde yalan beyanda bulunma suçunun oluşması için, beyanı alan memur tarafından inceleme ve araştırma yapılması gerekmektedir. Somut olayda, diplomanın ilgili ülke eğitim kurumundan alınıp alınmadığının araştırılması gerektiğinden, yasal unsurlar oluşmamıştır.'

Bakın, şüphelinin savunması bile alınmamış. Ne diyeceğimi bilmiyorum."

Yazının tamamını okumak için tıklayın