Gündem

Murat Yetkin: 1 Mayıs ve Erdoğan'ın Taksim öfkesi

"1 Mayıs simge ama Taksim’in simgesel yüküyse Erdoğan için daha ağır"

01 Mayıs 2024 09:56

Gazeteci-yazar Murat Yetkin, 1 Mayıs'ın sadece Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın izin verdiği yerde kutlamalara açık olduğunu belirterek, "Erdoğan, 2010 Anayasa değişikliği halkoylaması öncesinde 12 Eylül 1980 askeri darbesiyle yasaklanan 1 Mayıs İşçi Bayramını 2009’de Emek ve Dayanışma Günü ilan edip 2010’da Taksim Meydanını açtı. 1 Mayıs Taksim meydanında 2011 ve 2012 yılında da kutlandı.
O zaman mitinge uygun bir alt yapısı olmadığını ne Erdoğan ne bir başkası söylüyordu. İktidar medyası ise adeta özgürlükler bayramı yapıyordu; hepsi emekçi dostu kesilmişti" diye yazdı.

Taksim Yayayaştırma Projesi ve Gezi Parkı olaylarından sonra Taksim'in kutlamalara kapatıldığını kaydeden Yetkin, "Erdoğan için asıl meselenin 1 Mayıs mı, yoksa Taksim mi olduğu bu noktada sorgulanabilir. Belki de yanıt, Taksim’de 1 Mayıs. Yoksa gitsin izin verilen yerlerde kutlasınlar, bağırıp çağırsınlar işte, diye düşünüyor olabilir.

Peki, Taksim’e kimseyi sokmamak için görevlendirilen binlerce polis Taksim’e gelecek göstericilerin güvenliğini sağlayamıyor mu? Türk devleti bunu yapamıyor mu?
1 Mayıs simge ama Taksim’in simgesel yüküyse Erdoğan için daha ağır. Üstelik bu defa, “Makama saygı” gösterip kendisine görüşme başvurusu yapan CHP lideri Özel’in 1 Mayıs konusunda ısrarı bu yükü ağırlaştırıyor" ifadelerini kullandı.

Bu yazı yetkinreport.com sitesinden alınmıştır..