Politika

Murat Yetkin: ABD ve AB’nin çağdışı yaptırım politikaları kimlere ne kazandırdı?

Yetkin, Rusya'ya yaptırım siyasetinden en zararlı çıkanın AB ülkeleri, özellikle de Almanya olduğunu yazdı

13 Eylül 2024 12:22

T24 Haber Merkezi

Gazeteci-yazar Murat Yetkin, ABD yaptırım siyasetiyle ilgili kaleme aldığı yazıda, "... çağdışı kalmış yaptırım politikalarına rağmen, su akıp yolunu buluyor" ifadelerini kullandı. 

ABD'nin 1974'te uyguladığı ilk askerî yaptırımı hatırlatan Yetkin, "Görünürdeki gerekçe 20 Temmuz 1974'teki Kıbrıs harekâtıydı. Asıl neden başkaydı" diye ekledi. 

Yetkin, asıl nedenin haşhaş ekim yasağı olduğunu hatırlatan Yetkin, "ABD aslında silah sevkiyatını fiilen Kıbrıs harekâtının başlamasıyla durdurmuştu. Özellikle hava kuvvetleri çok zor durumda kaldı. ABD’nin Sovyetler Birliğine karşı NATO’nun Güney Kanadını tutan müttefikini haşhaş ekiminde dize getirmek amacıyla uyguladığı bu geniş kapsamlı yaptırım uygulamasının sonucu ne oldu biliyor musunuz? Türkiye’nin kendi savunma sanayiini kurmaya -Cumhuriyetin kuruluş döneminden sonra- yeniden uyanması oldu" ifadelerini kullandı. 

ABD yaptırım siyasetinin 1979 İslâm Devrimi'nden bu yana İran'a karşı devrede olduğunu hatırlatan Yetkin, "İran zaten başta kendi yönetim zafiyetleri nedeniyle ama bu yaptırım siyaseti nedeniyle de hak ettiği yerde değil, bu doğru. Peki, bu durum İran’ın pes etmesine mi yol açtı? Öte yandan İran hâlâ Japonya, Çin, Hindistan gibi sanayi devlerine petrol satmaya devam ediyor, çünkü ihtiyaç var. Peki, İran elinde devrim öncesinde kalan Amerikan uçaklarını hâlâ nasıl, hangi yedek parçayla uçuruyor? Hiç düşündünüz mü? Karaborsa ve yan sanayii üretimi yaptırım tanımıyor" ifadelerini kullandı. 

Rusya'ya yönelik ABD yaptırımlarını hatırlatan Yetkin, "Rusya’ya 2014’te Kırım’ı işgaliyle başlayan yaptırımlar 2022’de başlattığı topyekûn Ukrayna saldırısıyla genişledi; sadece ABD değil, Avrupa Birliğini de kapsadı. Rusya’nın ABD ve AB ülkelerindeki bankalarda bulunan parasına el konularak, Ukrayna’ya gönderilecek silah alımı gerekçesiyle ABD ve birazı da İngiltere ve Fransa başta olmak üzere Batı Avrupa silah şirketlerine aktarılıyor" dedi ve bu yaptırımların Rusya'yı ve Rusya'dan petrolle gaz satın alan ülkeleri yeni arayışlara ittiğini belirtti.

Bu yazı yetkinreport.com sitesinden alınmıştır...