Dünya

Murat Yetkin: Amerikalılar kimin dünyanın canına okuyacağını seçecek

Yetkin, "Başımıza daha gelecek var, öyle anlaşılıyor" diye yazdı

28 Haziran 2024 11:35

T24 Haber Merkezi

Gazeteci-yazar Murat Yetkin, ABD Başkanı Joe Biden ile Cumhuriyetçi aday Donald Trump'ın CNN'deki tartışmasıyla ilgili olarak "Tartışma ardından yapılan analizleri ve her iki liderin de söyledikleri yalan ve çarpıtmaların listesine bakınca insanın aklına Amerikan seçmeninin dünyanın canına hangisinin okuyacağını seçeceği sorusu takılıyor" yorumunda bulundu. Yetkin, "Başımıza daha gelecek var, öyle anlaşılıyor" diye yazdı. 

Amerikalı yorumcuların canlı yayımlanan tartışmanın galibinin Trump olduğunu, "daha doğrusu mağlubunun Biden olduğu noktasında birleştiğini" yazan Yetkin, şunları ifade etti: 

"Trump’tan medet uman Amerikan seçmeninin hangi sağduyusundan bahsetmek mümkün?"

"'Bize ne abd seçiminden' diyen var mı?

Dünyanın en büyük ekonomik ve askeri gücünden söz ediyoruz. Başkan adaylarından birinin diğerini Üçüncü Dünya Savaşı çıkartmaya çalışmakla, diğerinin de onu Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin’le kanka olmakla suçlamasından söz ediyoruz.

Putin’in silah alımı için Kuzey Kore diktatörü Kim Jong-Un ile ittifak anlaşması imzaladığı bir dünyada yaşıyoruz. Çin lideri Şi Cinping’in Tayvan’ı işgal tatbikatları yaptırırken Japonya ve Güney Kore’ye kabuslar yaşattığı, ABD ve Batı Avrupa’nın Gazze’deki insanlık utancına rağmen İsrail hükümetinin Filistinlileri yok etme saldırganlığına “insani yardım” timsah gözyaşlarıyla destek verdiği bir dünya. Avrupa Birliğinin giderek siyasi yaptırım gücünü yitirdiği, Rusya korkusuyla giderek ABD’nin uzantısına döndüğü dünyanın bir parçasıyız. Bunun üzerine iç siyaset rekabetini dünyanın ticari, siyasi ve askeri bakımdan nasıl daha çok Amerikan kontrolüne gireceği yarışına dönüştüren Biden ya da Trump’ın ikinci dönemleri gelecek.

Daha önce Trump’ı seçip, pişmanlıkla yerine Biden’ı getirip şimdi yeniden Trump’tan medet uman Amerikan seçmeninin hangi sağduyusundan bahsetmek mümkün?"

Türkiye'den görünüm

Amerikan seçimlerinin Türkiye'deki olası etkileri hakkında yazan Yetkin, "Hangisi kazanırsa kazansın, şu anda Türkiye’nin bir numaralı güvenlik sorunu gördüğü Suriye’deki PKK faaliyetine verilen ABD askeri, mali ve siyasi desteğin keseceğini düşünen var mı?" diye sordu. 

Yetkin, "Dünyanın bu bölgesinde Türkiye’nin coğrafi konumunun ABD açısından taşıdığı jeopolitik önem ortada. Ama bu ilişkiden Türkiye’nin alması gereken faydayı almadığı da ortada. Türkiye Cumhurbaşkanına “Aptal olma, kabadayılık yapma” diye mektup yazacak kadar küstah olan ve yaşadığımız ekonomik krizde payı bulunan Trump gelirse, evet belki Erdoğan’ı Beyaz Saray’a davet eder ama Türkiye üzerindeki mali ve ticari kısıtlamaları kaldırır mı?" ifadelerini kullandı. 

Bu yazı yetkinreport.com sitesinden alınmıştır...