Gündem

Murat Yetkin’den Numan Kurtulmuş’un yeni anayasa için “400 oy” çıkışına: Başta AK Parti olmak üzere bütün taraflar taviz vermeye hazır olmalı

"Kurtulmuş tartışmaları AK Parti-CHP uzlaşması eksenine çekiyor"

01 Ekim 2024 10:31

T24 Haber Merkezi

Gazeteci Murat Yetkin, Meclis Başkanı Numan Kurtulmuş’un “400’ün üzerinde bir katılım sağlanmış olan bir anayasa teklifi aslında millet tarafından benimsenmiş demektir” sözleri ile tartışmayı “AK Parti-CHP uzlaşması eksenine çekmek” istediğini yazdı.

Kurtulmuş, 30 Eylül’deki basın toplantısında yeni Anayasa yapmanın bir aritmetik meselesi olduğunu ve TBMM’de 400 oy bulunması gerektiğini söylemişti. Kurtulmuş, “Şu anda anayasa meselesi toplumun gündeminin ilk sıralarında yer almadığı aşikardır. Ama nihayetinde partiler, özellikle Meclisin birinci ve ikinci partileri belli konularda uzlaşıları sağlar, diğer partiler de bu uzlaşının içinde olurlarsa, 400’ün üzerinde bir katılım sağlanmış olan bir anayasa teklifi aslında millet tarafından benimsenmiş demektir” ifadelerini kullanmıştı. Bu sözleriyle “AK Parti ve CHP anlaşırsa bu iş biter” mi demek istediği sorulan Kurtulmuş, “Hayır, öyle demiyorum” diyerek, “Eğer partiler burada 400’ün üzerinde bir büyük güç ortaya koyarlarsa bu zaten toplum tarafından da benimsendiğini gösterir. Benim aklımdan geçen, en doğrusu bütün bu partilerin hepsinin uzlaşabileceği bir anayasanın yapılması. Ama sonuçta bir anayasanın nasıl çıkacağı belli. 400 oyun bulunması lazım” demişti.

TIKLAYIN - Kurtulmuş'tan anayasa açıklaması: Milletimizin ihtiyaçlarını karşılayacak bir çalışma yapılması zorunludur

Yetkin, “Kurtulmuş özel olarak AK Parti-CHP uzlaşmasını kast etmediğini söylese de 400 oyu gerekli görmesi, 'birinci ve ikinci partilerden' söz etmesi, ayrıca Anayasa’nın 'Meclis’in kahir çoğunluğuna' ait olması gerektiğini söylemesi, ‘büyük uzlaşmada’ AK Parti ve CHP’yi görmek istediğine işaret ediyor” görüşünü ifade etti.

Yetkin, “Kurtulmuş’un temaslara hemen başlayacağını duyurduğu yeni Anayasa çalışması eğer 400 oyun üzerine bir uzlaşmayı hedefliyorsa, başta AK Parti olmak üzere bütün tarafların taviz vermeye hazır olması beklenir. Uzlaşmanın özü zaten tek taraflı değil karşılıklı tavize dayanır. AK Parti hazır mıdır?” değerlendirmesinde bulundu.

Yetkinreport.com adresinde yayımlanan yazının tamamını okumak için tıklayın.


 

Bol ödüllü 'Hemme'nin Öldüğü Günlerden Biri' filminin konusu ne?