Dünya

Murat Yetkin: Diyanet İşleri Başkanlığı'nın "Hamas" siyaseti Türkiye'de başka, Almanya'da başka mı?

30 Haziran 2024 14:37

Gazeteci-yazar Murat Yetkin, köşe yazısında Almanya’nın Düsseldorf şehrinde 16 Ekim 2023’de yapılan bir “diyalog toplantısı” ardından yayınlanan ve "Hamas'ı terörist" ilan eden basın bildirisini DİTİB'nin  (Kuzey Ren-Vestfalya Eyalet Birliği) imzalamasına işaret ederek, "Diyanet İşleri Başkanlığı Türkiye’de başka Almanya’da başka siyaset mi izliyor, başka söylem mi kullanıyor?" dedi.

Yetkin, Türk medyasına söz konusu bildiride imzası bulunan bir kurum olan ve Sülemancılara ait VIKZ NRW'in (Almanya Müslümanları Merkez Konseyi) imzasının yansıdığı ancak Diyanet İşleri Başkanlığı'na bağlı  DİTİB'in imzasının yansımadığına dikkat çekti.

"DİTİB Başkanı, aynı zamanda Türkiye Cumhuriyeti adına Almanya’da Din Ataşesi sıfatını taşıyor.Diyanet İşlerine bağlı" diyen Yetki'nin köşe yazsının ilgili bölümü şöyle:

"Bu geçen Ekim ayında yapılan bu toplantıya dair haberlerin de tam İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’nın Almanya İçişleri Bakanı Nancy Faeser ile 27 Haziran’da Berlin’de yaptığı önemli görüşmenin hemen öncesinde, 25 ve 26 Haziran tarihlerinde Türk basınında yer alması.

Oysa açıkça görülebileceği gibi Hamas’ı İsrail’e saldırısını sert ifadelerle kınayan basın bildirinin altında sadece Süleymancıların değil, Diyanet İşlerine bağlı DİTİB’in de imzası var. Birilerinin DİTİB’in imzasının saklamaya çalıştığı anlaşılıyor.

Diyanet bir şey söyler mi?

Bir bilgi daha: DİTİB Başkanı Kuzey’in 28 Aralık 2023’te Alman Federal Hükümetine yazdığı “açık metupta” Filistin halkının yaşadığı “insani trajediden” söz ediliyor, Hamas’ın 7 Ekim saldırısının İsrail halkının tuttuğu yas ve rehinelerden duyduğu endişeden söz ediliyor ama İsrail’i kınayan bir ifadeye rastlanmıyor.

Bir de soru: Diyanet İşleri Başkanlığı Türkiye’de başka Almanya’da başka siyaset mi izliyor, başka söylem mi kullanıyor?"

Bu yazı yetkinreport.com sitesinden alınmıştır...