Dünya

Murat Yetkin: Mahmud Abbas TBMM’de Hamas’ı eleştirirse Erdoğan ne yapar?

14 Ağustos 2024 12:19

Gazeteci-yazar Murat Yetkin, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ın Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde yapacağı konuşmada Hamas'ı eleştirme ihtimalini dile getirdi.

Abbas, bugün Türkiye'ye gelerek Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'la görüştükten sonra yarın TBMM'ye hitap edecek. Hamas ve Filistin Yönetimi arasındaki gerilim sürerken, Abbas'ın Türkiye'de Hamas'la ilgili açıklamalarda bulunup bulunmayacağı merak ediliyor. 

Yetkin, bugünkü yazısında "Abbas’ın çoğu diplomatı arka cebinden çıkaracak diplomatik deneyim ve kapasitesiyle Erdoğan’ı kendi halkı önünde sıkıntıya sokacak bir şey söyleyeceğini sanmıyorum" ifadelerini kullandı. Yetkin, bu ziyarette Abbas'ın Erdoğan'ı geri kazanmaya çalışacağını düşündüğünü ifade etti. 

Yetkin Türkiye'nin Filistin yönetimi ve Hamas'a yönelik politikasını dengelemesi gerektiğine işaret ederek, "Türkiye’nin tarihi, coğrafi, siyasi ve vicdani Filistin sorumluluğu bütün yumurtaları Hamas sepetine koymamasını gerektiriyor" dedi.

Yetkin'in yazısının ilgili bölümü şöyle: 

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da Abbas’ın konuşmasını Meclis’te izleyeceği bildiriliyor.
Bir soru: Abbas konuşmasında Hamas’ı da açıktan ya da dolaylı olarak eleştirir mi?

Gerçi Abbas’ın çoğu diplomatı arka cebinden çıkaracak diplomatik deneyim ve kapasitesiyle Erdoğan’ı kendi halkı önünde sıkıntıya sokacak bir şey söyleyeceğini sanmıyorum.
Abbas, Erdoğan’ı yeniden kazanmaya çalışacaktır.

Türkiye özellikle 2006’dan sonra Filistin’de yumurtaları Hamas sepetine koymaya başladı. FKÖ’nün hiçbir geçmişi ve mücadelesi yokmuş gibi Hamas’ı ve sadece Hamas’ı Filistin’in kurtuluş hareketi ilân etmesi doğru olmadı. Bu çıkış Türkiye’de İsrail’in Gazze zulmüne karşı yükselen tepkiler üzerinden hamaset duygularını kabarttı, Hamas’tan övgü aldı ama Türkiye’nin Filistin konusunda 1970’lerden bu yana oluşan manivela gücünü artırmadı.

ABD’nin Filistin konusunda Türkiye’den beklentisini Hamas’ı İsrail koşullarında anlaşmaya ikna etmeye indirgendiği durumdayız.

Abbas’ın Erdoğan’ı yeniden kazanma çabasına Erdoğan’ın da Abbas’ı, yani FKÖ’yü yeniden kazanma çabasıyla karşılık vermesi doğru olacaktır.

Türkiye’nin tarihi, coğrafi, siyasi ve vicdani Filistin sorumluluğu bütün yumurtaları Hamas sepetine koymamasını gerektiriyor.

Abbas ziyareti bu fırsatı sunuyor, doğru değerlendirilmeli.