Gündem

Murat Yetkin: Pandora'nın kutusu açıldı, siyasetti yaş tartışması başlamış durumda

ABD Başkanı Biden'ın bilişsel kayıp sorunları gerekçesiyle Demokrat Parti tarafından adaylıktan çekilmeye zorlanması ABD siyasetinde yaş sınırı tartışması başlattı.

21 Ağustos 2024 11:19

Gazeteci-yazar Murat Yetkin, ABD Başkanı Joe Biden'ın adaylıktan çekilme sürecine dikkat çekerek, "Trump, kendi 78 yaşının 81’lik Biden’a göre genç diye tanımlayarak da yükleniyordu. Harris 59 yaşında olduğu için artık o konuyu açmıyor. Yeni bir vuruş açısı bulma gayretiyle “Ben ondan daha güzelim” diyecek kadar saçma yerlere savruluyor. Ancak Biden etkisi ABD’de siyasette yaş sınırı tartışmasını açmış bulunuyor" diye yazdı.

TBMM'de yaş ortalamasının yüzde 52,1 olduğunu kaydeden Yetkin, "Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Başbakan olduğu 2003 yılında, CHP lideri Özgür Özel’in görevi seçim yoluyla Kemal Kılıçdaroğlu’ndan devraldığı sıradaki 49 yaşındaydı. Şimdi 70 yaşında. Ama tekrarlayalım: siyasette tek başına yaş bir ölçü sayılamaz; elbette zihinsel ve duygusal bütünlüğün bozulmadığı, bilişsel kayıplar kararların isabetini etkilemediği ölçüde.

Siyasette yaşın getirdiği zindelik kadar bilgi birikimi, bilgi birikimini hatalardan ders çıkarabilecek deneyime çevirebilecek entelektüel kapasite de önemli. Biden etkisiyle Pandora’nın kutusu açılmış, siyasette yaş tartışması başlamış durumda
" ifadelerini kullandı.

Bu yazı yetkinreport.com sitesinden alınmıştır..