Yeni cumhurbaşkanı, Muhammed Mursi oldu.
2013 yılında, Temerrüd (İsyan) adı altında örgütlenen gruplar, Mursi karşıtı kitlesel protestolar düzenledi. Bu süreçte karşıt gruplar arasında şiddet olayları yaşandı.
BBC Arapça Servisi’nin Kahire Muhabiri Muhammed Hemeda, örgütteki bölünmenin ideolojik veya politik nedenlerle yaşanmadığını, bunun grubu kimin yöneteceğiyle ilgili olduğunu belirtiyor.
Gruplardan birinin lideri, yıllardır İngiltere’de yaşayan İbrahim Münir diğeri ise Mustafa Tolba’ydı.
Münir, örgütün geçici lideri Mahmud İzzet'in Mısır'da yakalanmasından sonra liderliği vekaleten almıştı.
İbrahim Münir 4 Kasım’da hayatını kaybetti.
BBC İzleme Servisi’ne göre Londra grubu, Mohie El Zayet’i grubun geçici lideri ilan etti.
İstanbul grubu ise “Genel Şura Konseyi’nin, cemaatin tüzüğüne uygun olarak Rehberlik Bürosu üyesi Mahmud Hüseyin’i Genel Başkan Vekili olarak atadığını” duyurdu.
BBC İzleme Servisi, Hüseyin'in 2013’te Mursi’nin devrilmesi ardından Türkiye’ye gittiğini ve Adalet ve Kalkınma Partisi hükümeti ile iyi ilişkiler kurduğunu aktarıyor.
Gerilim medya üzerinden de devam ediyor
Bu iki kanat arasındaki gerilim, Müslüman Kardeşler çizgisindeki medya ve sosyal medya kanalları üzerinden de devam ediyor.
BBC İzleme Servisi’nin incelemesine göre örgütün ana internet sitesi Ikhwan Online, bu siteyle bağlantılı olan Facebook ve Twitter sayfaları Hüseyin’i destekliyor.
Özgürlük ve Adalet Partisi’nin internet sayfası da yine Hüseyin’e destek veriyor.
Mısır'da hükümeti yanlısı internet haber sitesi Youm7, Türkiye merkezli Watan TV’nin Hüseyin tarafından kurulduğunu öne sürüyor.
Youm7, Hüseyin’in örgütün mali operasyonları arkasındaki isim olduğunu, birçok ekonomik aktiviteyi onun yönettiğini öne sürüyor.
Yeni kurulan medya ağı Rassd News Network ise Londra kanadının yanında yer alıyor.
BBC İzleme Servisi’ne göre, daha önce İstanbul’dan yayın yapan ancak Haziran ayında İstanbul’dan ayrılan Mekameleen TV de Londra kanadını destekliyor gibi görünüyor.
‘Gençler grubu’
BBC Arapça Servisi’nin Kahire Muhabiri Hemeda, örgütte son dönemde bu iki grup dışında bir de Mısır merkezli başka bir grubun ortaya çıktığını söylüyor.
Bu grubun gençlerden oluştuğunu ve çalışmalarını gizlice yürüttüğünü belirten Hemeda, bu ekibin gençlerden meydana gelen bir liderlik oluşumunu savunduğunu aktarıyor.
Hemeda, bu gruptakilerin yeni liderliğin Mısır’da veya yurtdışına olabileceğini ama önemli olanın gençlerden oluşması gerektiği üzerinde durduklarını söylüyor.
Bundan sonra ne olabilir?
Hemeda, İbrahim Münir’in on yıllardır örgüt içinde önemli bir isim olduğunu, bunun İngiltere kanadı için büyük bir kayıp anlamına geldiğini, dolayısıyla bu kanadın daha az güçlü bir duruma düştüğünü düşündüğünü belirtiyor.
Mısır’da Müslüman Kardeşler’e yönelik şiddet eylemleriyle ilgili suçlamaların yer aldığı kapsamlı davaların devam ettiğini belirten Hemeda, örgütün önümüzdeki dönemde Mısır siyasetinde bir etkisinin olmayacağı görüşünde.
Örgüt liderlerinin büyük bir bölümünün 70 yaş üstünde olduğunu söyleyen Hemeda ancak genç örgüt üyelerinin ileride bir değişime neden olması ihtimalinin bulunduğunu söylüyor.