Dünya

Müzede sergilenen mumyanın kolu koptu, müze yetkilileri 'özensiz muamele' ile suçlanıyor

27 Haziran 2024 13:12

T24 Dış Haberler

Meksika'da bir müzede bulunan mumyanın kolunun düşmesi nedeniyle tartışma yaşandı. 

Ülkenin federal arkeoloji kurumu, Guanajuato şehrininde yer alan müzenin yetkililerini, ülkenin mumyalanmış 19. yüzyıl cesetlerine özensiz muamele etmekle suçladı.

Ulusal Antropoloji ve Tarih Enstitüsü (INAH), mumyalanmış cesetlerin kalıcı olarak sergilendiği müzede yapılan son yenileme çalışmaları sırasında mumyalardan birinin kolunun koptuğunu söyledi.

Cesetler 1800'lerin başında gömüldü ve 1860'lardan itibaren kazılmaya başlandı. Mumyalar, Guanajuato'daki bir müzede cam kutularda sergileniyor ve onlarca yıldır turizm fuarlarında taşınıyor. Bazıları 2009'da Amerika Birleşik Devletleri'nde de sergilendi.

Son anlaşmazlığın kökeninde, mumyaların "ulusal miras" olduğunu söylediği için mumyalar üzerinde yargı yetkisine sahip olduğuna inanan INAH ile onları turistik bir cazibe merkezi olarak gören Guanajuato şehri arasındaki çekişme yer alıyor. 

Enstitü, yaptığı açıklamada, "Bu olaylar, müze koleksiyonunun taşınma şeklinin doğru olmadığını ve gerçekleştirilen eylemlerin uygun koruma stratejilerini uygulamaktan çok uzak olduğunu gösteriyor" ifadelerine yer verdi. 

2023 yılında enstitüdeki uzmanlar, mumyaların seyahat halinde sergilenmesinin halk sağlığı açısından risk oluşturabileceğinden şikayetçi olmuş, mumyalardan birinde mantar oluşumları olduğu ortaya çıkmıştı.

O dönemde federal enstitü, eyalet hükümetinin mumyalardan altısının Mexico City'deki bir turizm fuarında cam kutularda sergilenmesi yönündeki kararına mesafeli davranmıştı. Kılıfların hava geçirmez olup olmadığının belirsiz olduğu ve enstitünün sergiyle ilgili kendisine danışmadığını ifade etti.