HaberTürk yazarı Nagehan Alçı, geçtiğimiz günlerde kalp krizi geçirerek 86 yaşında hayatını kaybeden gazeteci Rauf Tamer'le ilgili kaleme aldığı yazıda, Türkiye’nin en zengin patronlarından birinin, “Eğer 80 öncesi servetlerimizi muhafaza edebilmişsek bunda Rauf Tamer’in çok büyük rolü vardır. O dönemin işçi liderlerine ve solculara karşı hepimizi en çok o savunurdu. Bize moral verirdi.” dediğini aktardı.
Alçı, Rauf Tamer'in cenazesinde iş dünyasından pek kimseyi göremediğini belirterek, "Aklıma Rauf Tamer’in 1979’daki meşhur DİSK’in İstanbul Ülker grevinde “Sabri Bey, gerekirse bu fabrikayı Ankara’da yeniden kurar. Milliyetçi gençler de o fabrikaya kalkan olur. Siz çapulculuk ediyorsunuz DİSK komünistleri” demesi geldi." dedi.
Alçı, "Bir Bab-ı Ali efsanesi Rauf Tamer'in ardından…" başlıklı yazısında, şu ifadeleri kullandı:
"Rauf Tamer’in dediği gibi hakikaten Ülker fabrikaları ülkücü gençlerin koruması altında İstanbul’dan Ankara’ya taşınmıştı. Üretime orada devam etmişti.
Basın dünyasından Rauf Tamer, iş dünyasından da Halit Narin, 80 öncesi Türkiye’sinde işçiler ve solculara karşı en sert isimlerdi.
Tamer’in patronu ve arkadaşı Aydın Doğan’ın davetlerinde defalarca aynı masada buluştuk, sohbetler ettik.
Eşi İlkay Hanım ile uzun yıllar mutlu bir evlilikleri oldu. O evlilik ile mesleği arasında da ilginç bir bağlantı vardır.
2019’da vefat eden İlkay Hanım’ın babası zamanında Kelkit’te kaymakammış, Tamer’in ileriki yıllarda patronu olacak Aydın Doğan’ın ailesi ile İlkay Hanım’ın ailesi Kelkit’ten tanışırdı, kaymakam baba daha sonra mesleği bırakıp özel şirkette çalışmaya başlamış ve İstanbul’a taşınmışlar ama iki aile arası ilişki hep devam etmiş.
Rauf Tamer ile Aydın Doğan’ın tanışıklığı İlkay Hanım üzerinden oldu, o nedenle esasen gazeteci-gazete sahibi ilişkisinden ziyade aile dostu ilişkisi vardı aralarında.
Öte yandan Doğan 1979’da Milliyet’i aldığında Tercüman’ın en etkili kalemlerinden biri olan Rauf Tamer’e transfer teklif etmedi.
Etmesinin pek şık olmayacağını düşünmüş olsa gerek zira o dönem Tercüman sağ kesimin sesi idi.
Tamer temsil ettiği kesimin kendisiyle özdeşleştiği yerde yazıyordu ve Tercüman’ın sahibi Kemal Ilıcak ve Nazlı Ilıcak ile çok yakın ilişkileri vardı. Nitekim Nazlı Hanım ile son günlerine kadar yakın dostluklarını sürdürdüler.
Tamer, Doğan’ın gazetesine ancak Tercüman kapandıktan sonra geçti."
Yazının tamamını okumak için tıklayın
TIKLAYIN - Gazeteci Rauf Tamer hayatını kaybetti