Dünya Basınında Bugün

NATO, Kiev'e yönelik yardımlarını artırıyor; ABD'den "Gazze protestolarına İran ajanları sızdı" iddiası | Dünya Basınında Bugün

10 Temmuz 2024 09:49

T24 Dış Haberler

Britanya Başbakanı Keir Starmer, savunma harcamalarının artırılmasına ilişkin kararı silahlı kuvvetlerin gözden geçirilmesinin sonrasına ertelemesinin ardından dün gece "ateşle oynamakla" suçlandı. Rusya, 5 ay önce hapishanede ölen Aleksey Navalni'nin eşi ve sürgünde yaşayan önde gelen muhaliflerden Yulia Navalnaya hakkında "aşırılık yanlısı" bir gruba katıldığı gerekçesiyle tutuklama kararı çıkararak iki ay gözaltında tutma kararı aldı. ABD Başkanı Joe Biden, NATO ülkelerinin Ukrayna'ya acilen ihtiyaç duyduğu hava savunma sistemini sağlayacağını söyledi. ABD'nin en üst düzey istihbarat yetkilisi, İran hükümet ajanlarının ABD genelinde Gazze yanlısı protestolara sızdığını ve zaman zaman mali destek sağlayarak Amerikalıları hedef aldığını söyledi. Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan arasında bir görüşme gündemde olmamasına rağmen, iki liderin Washington'daki NATO Zirvesi'nde görüşmesi bekleniyor.

10 Temmuz 2024'te dünya basınında öne çıkan başlıklar şöyle...

The Times | Starmer savunma harcamaları konusunda "ateşle oynuyor"

Britanya Başbakanı Keir Starmer, savunma harcamalarının artırılmasına ilişkin kararı silahlı kuvvetlerin gözden geçirilmesinin sonrasına ertelemesinin ardından dün gece "ateşle oynamakla" suçlandı.

Başbakan, savunma harcamalarının GSYH'nin yüzde 2.3'ünden yüzde 2.5'ine çıkarılması için bir takvim belirlenmesi yönündeki baskılar arasında bugün NATO zirvesi için Washington'a gidiyor. Ancak Başbakan dün yaptığı açıklamada, harcamaların arttırılması konusunda "kararlı" olmakla birlikte, hükümet aylar sürebilecek stratejik bir savunma incelemesi yapana kadar zamanlama konusunda bir karar verilmeyeceği konusunda ısrar etti.


The Guardian | Rusya, Navalni'nin eşinin tutuklanmasına karar verdi

Rusya, 5 ay önce hapishanede ölen Aleksey Navalni'nin eşi ve sürgünde yaşayan önde gelen muhaliflerden Yulia Navalnaya hakkında "aşırılık yanlısı" bir gruba katıldığı gerekçesiyle tutuklama kararı çıkararak iki ay gözaltında tutma kararı aldı.

Tutuklama emri, Navalni'nin Rus ceza infaz kurumunda ölmesinden beş ay sonra, dün Moskova'daki bir mahkeme tarafından gıyabında verildi.


The Washington Post | NATO Kiev'e yardımlarını artırıyor

ABD Başkanı Joe Biden, salı günü yaptığı açıklamada NATO ülkelerinin Ukrayna'ya acilen ihtiyaç duyduğu hava savunma sistemini sağlayacağını söyledi ve ittifak Kiev'e üyelik yolunda somut ilerlemeler sunmaktan kaçınsa da ölümcül Rus saldırılarına karşı kalkan olması için yardım sözü verdi.


Al Arabiya | Üst düzey istihbarat şefi, İran ajanlarının ABD'deki Gazze protestolarına sızdığını söyledi

ABD'nin en üst düzey istihbarat yetkilisi, İran hükümet ajanlarının ABD genelinde Gazze yanlısı protestolara sızdığını ve zaman zaman mali destek sağlayarak Amerikalıları hedef aldığını söyledi. 

Yetkili, "Son haftalarda İran hükümetine bağlı aktörler, Gazze'deki savaşla ilgili devam eden protestolardan fırsatçı bir şekilde yararlanmaya çalıştılar ve yıllardır diğer aktörlerin kullandığını gördüğümüz bir oyun kitabını kullandılar. İran hükümetiyle bağlantılı aktörlerin internette aktivist kılığına girerek protestoları teşvik etmeye çalıştıklarını ve hatta protestoculara mali destek sağladıklarını gözlemledik" dedi.


eKathimerini | Miçotakis, Washington'da Erdoğan'la görüşecek

Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan arasında bir görüşme gündemde olmamasına rağmen, iki liderin Washington'daki NATO Zirvesi'nde görüşmesi bekleniyor. eKathimerini'nin aktardığına göre; Yunan ve Türk misyonları, görüşmenin Çarşamba günü gerçekleşmesi için sürekli temas halindeydi.

Haberlere göre görüşme ne uzun ne de "her şeyi kapsayıcı" olacak ancak Türk-Yunan ilişkilerinde son dönemde elde edilen başarıların gözden geçirilmesine odaklanacak.