Dünya
BBC Türkçe

Netanyahu'dan onlarca sivilin yanarak öldüğü Refah saldırısı için "trajik bir hata" açıklaması

27 Mayıs 2024 23:48

Gazze Sağlık Bakanlığı, İsrail ordusunun Refah'ta yerlerinden edilmiş Filistinlilerin yaşadığı bir yerleşkeye yönelik düzenlediği saldırıda çoğu yanarak onlarca sivil hayatını kaybetti.

Yetkililer çoğu kadın ve çocuk olmak üzere çok sayıda yaralının olduğunu açıkladı.

2006'dan bu yana Hamas'ın kontrolünde olan Gazze'de Sağlık Bakanlığı ölü sayısının en az 45 olduğunu açıkladı.

Birleşmiş Milletler'in (BM) Gazze'de Filistinliler için faaliyet yürüten kuruluşu UNRWA ise en az 50 kişinin öldüğünü ve yaralandığını belirtti.

İsrail saldırıda iki üst düzey Hamas üyesinin hedef alındığını savundu.

Filistin Kızılayı, ölenlerin çoğunun Tel Al-Sultan kampındaki çadırlarda yaşadığını belirtti, ölü sayısının artabileceğini söyledi.

Saldırı İsrail'de de tartışılıyor.

İsrail ordusu "üst düzey Hamas üyelerinin faaliyet gösterdiği" Refah'taki bir yerleşkeye "hassas mühimmatla" hava saldırısı düzenlediğini açıkladı.

Hava saldırının yol açtığı yangın nedeniyle sivil kayıplar yaşandığı yönündeki haberleri de kabul eden ordu, olayın “inceleme altında” olduğunu söyledi.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu olayı "trajik bir hata" olarak değerlendirdi.

General rütbesindeki askeri başsavcı, sivil kayıplar için “çok acı” ifadesini kullandı ve "olayın sonuna kadar soruşturulacağını” söyledi.

Hassas mühimmat kullanılarak vurulduğu söylenen alan “insani bölge” olarak tanımlanmıştı.

Saldırı, İsrail güçlerinin iki hafta önce kara harekatına başladığı Refah'ın batısındaki Tel Al-Sultan mahallesinde gerçekleşti.

Burada kentin doğu bölgelerinden kaçan binlerce kişi yaşıyor.

Uluslararası Kızılhaç Komitesi, Refah'taki sahra hastanesinin yaralı akınına uğradığını ve diğer hastanelerin de çok sayıda hasta kabul ettiğini söyledi.

Tıbbi yardım kuruluşu Sınır Tanımayan Doktorlar, çok sayıda yaralının sağlık merkezlerine getirildiğini açıkladı ve "Ekiplerimiz hayat kurtarmak için ellerinden geleni yapıyor” mesajını aktardı.

Hamas'ın üst düzey yetkilileri ve Batı Şeria'daki Filistin Yönetimi saldırıyı "katliam” olarak nitelendirdi.

Filistinli yetkililer, İsrail güçlerini yerinden edilmiş insanların çadırlarını “kasıtlı olarak hedef almakla” suçladı.

Fransız haber ajansının (AFP) aktardığına göre Uluslararası Af Örgütü, Pazartesi günü Uluslararası Ceza Mahkemesi'ni İsrail'in saldırılarını savaş suçu olarak soruşturmasını talep etti.

Örgüt, saldırıların İsrail ordusunun Gazze'de işlediği “daha geniş bir savaş suçu kanıtı” olduğunu savundu.

Uluslararası Af Örgütü'nün kıdemli direktörlerinden Erika Guevara-Rosas, “Burada belgelenen vakalar, İsrail ordusunun son yedi ay içinde uluslararası hukuku hiçe saydığı, Filistinli sivilleri öldürdüğü ve insan hayatını hiçe saydığı açık bir saldırı modelini göstermektedir” dedi.

Türkiye'den kınama

Savaş kabinesini toplayan İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu savaşı sonlandırmayı ve Gazze'den çekilmeyi reddetti.

Başbakanlık Ofisi'nden yapılan açıklamada, Hamas'ın Gazze'deki lideri Yahya Sinvar'ın, savaşın sona ermesi ve İsrail ordusunun Gazze'den çekilmesini talep ettiği ancak Netanyahu'nun bunu reddettiği ifade edildi.

Refah saldırısında çok sayıda sivilin hayatını kaybetmesi nedeniyle başkentlerden kınama mesajları geliyor.

Katar saldırının rehinelerin serbest bırakılmasını da içeren bir arabuluculuk anlaşmasına zarar verebileceğini açıkladı.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Refah'ta siviller için güvenli bölge bulunmadığı mesajını paylaştı ve saldırıdan "büyük öfke" duyduğunu ifade etti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan da X hesabından yaptığı paylaşımda "Türkiye olarak insanlıktan zerre kadar nasibini almamış bu katillerden, bu barbarlardan hesap sorulması için elimizden gelen her şeyi yapacağız." ifadelerini kullandı.

AB liderleri de İsrail'e, Uluslararası Adalet Divanı'nın, Refah'taki askeri operasyonların durdurulması kararına uyma çağrısı yapıyor.

Avrupa Birliği (AB) Dış Politika Yüksek Temsilcisi Josep Borrell ile Almanya Dışişişleri Bakanı Annalena Baerbock, ortak basın toplantısında İsrail'e çağrı yaptı.

Baerbock "Daha fazla insan kamplarda yaşamak zorunda kalması, rehineleri geri getirmeyecek" dedi.

Hamas'tan 4 ay sonra ilk roket saldırısı

Uluslararası Adalet Divanı’nın Refah'taki askeri operasyonlarını durdurmasını emrettiği kararına rağmen İsrail, Refah’a yönelik saldırılarını sürdürüyor. Hamas ise bu saldırılara yaklaşık dört ay sonra Pazar günü gündüz saatlerinde Tel Aviv’e gönderdiği roketlerle karşılık verdi.

Hamas, Tel Aviv’e sekiz tane roket fırlattı. Saldırılarda herhangi bir yaralanma bildirilmedi.

Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin El Kassam Tugayları, saldırının “sivillerin katledilmesine” bir yanıt olduğunu söyledi.

Tel Aviv dışında Herzliya ve Petah Tikva gibi şehirlerde de hava saldırısı sirenleri çaldı. İsrail ordusu, savunma sisteminin sekiz roketten üçünü önlediğini açıkladı.

Pazar günü ilerleyen saatlerde İsrail ordusu yaptığı açıklamada hava kuvvetlerinin karşılık olarak Refah'a saldırılar düzenlediğini söyledi.

Açıklamada “Refah bölgesindeki iki caminin yakınında bulunan roketatarlar, kısa bir süre sonra vuruldu” denildi.

İsrail basını Herzliya'daki bir binanın bahçesinde füze parçalarının görüntülerini yayınladı.

Sosyal medyada paylaşılan bir videoda ise, İsrail'in merkezi Kfar Saba kasabası yakınlarındaki açık alanda düşen bir roketin oluşturduğu büyük bir krater görülüyor.

Uluslararası Adalet Divanı, 24 Mayıs'ta İsrail'in Gazze'nin Refah kentindeki askeri operasyonlarını, saldırılarını ve diğer faaliyetlerini acilen durdurması gerektiğine hükmetmişti.

Mahkeme, İsrail’in Gazze Şeridi'ndeki sivillerin ve özellikle yakın zamanda Refah’ta yerlerinden edilenlerin güvenliğini artırmak için üstlendiğini beyan ettiği tahliye çabaları ve aldığı önlemlerin yeterliliği konusunda ikna olmadığını bildirmişti.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun ofisi, kararı, "çirkin, ahlaki açıdan tiksindirici ve iğrenç" olarak nitelendirmişti.

İsrail, Hamas'ın 7 Ekim'deki saldırılarında yaklaşık 1200 kişiyi öldürmesi ve 252 kişiyi rehin alarak Gazze'ye götürmesinin ardından Gazze'de büyük bir yıkıma neden olan saldırısına başlamıştı.

Gazze Sağlık Bakanlığı'na göre, o tarihten bu yana İsrail'in düzenlediği saldırılarda en az 35 bin 800 Filistinli hayatını kaybetti.

Haber, değiştirilmeden kaynağından otomatik olarak eklenmiştir