Dünya

New York Times, ABD Başkanı Biden'ı Beyaz Saray yarışından çekilmeye çağırdı

New York Times, Biden'a yarıştan çekilmesi çağrısında bulunan ilk ABD gazetesi oldu

29 Haziran 2024 14:04

T24 Dış Haberler

New York Times'ın yayın kurulu, Donald Trump karşısında eleştirilen bir münazara performansı sergileyen Joe Biden'a 2024 başkanlık yarışından çekilmesi çağrısında bulundu.

Biden'ın kötü performansı, ABD başkanının titrek görünmesi ve bazı noktalarda cümleleri bitirmekte zorlanmasının ardından Perşembe gecesi önde gelen Demokratları paniğe sevk etti. Bu durum, münazaranın yatıştıracağı umulan yaşı ve göreve uygunluğuyla ilgili korkuları artırdı.

Münazaradan kısa bir süre sonra, aralarında başkan yardımcısı Kamala Harris'in de bulunduğu üst düzey Demokratlar Biden'ın "yavaş başladığını" kabul etmekle birlikte "güçlü bitirişini" vurgularken, diğerleri "kenara çekilmesini" önerdi.

"Biden dört yıl önceki adam değil"

Beyaz Saray üzerindeki baskıyı daha da arttıracak bir hamle olarak New York Times yayın kurulu Cuma günü yayınladığı bir görüş yazısında "Biden'ın şu anda yapabileceği en büyük kamu hizmeti, yeniden seçilmek için aday olmayacağını açıklamaktır" dedi.

"Başkan Perşembe gecesi büyük bir kamu görevlisinin gölgesi olarak göründü" denilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi: 

"İkinci bir dönemde neler başaracağını açıklamakta zorlandı. Trump'ın provokasyonlarına yanıt vermekte zorlandı. Yalanlarından, başarısızlıklarından ve tüyler ürpertici planlarından Trump'ı sorumlu tutmak için mücadele etti. Birden fazla kez, bir cümlenin sonuna gelebilmek için mücadele etti. Biden dört yıl önceki adam değil"

New York Times'ın önde gelen köşe yazarlarından Thomas L Friedman da "arkadaşını" kenara çekilmeye çağırdı; "İyi bir adam ve iyi bir başkan olan Joe Biden'ın yeniden seçilmek için adaylığını koymaya hakkı yok" dedi.

New York Times, Biden'a yarıştan çekilmesi çağrısında bulunan ilk ABD gazetesi olurken, Wall Street Journal, Financial Times ve Atlantic gibi diğer etkili yayınlar da önde gelen köşe yazarlarının Biden'a kenara çekilmesi çağrısında bulunduğu köşe yazılarını yayımladı. 

Gazetenin köşe yazarı Peggy Noonan, Biden'ın devam etmesine izin vermenin "yaşlı istismarı gibi göründüğünü" söyledi.

TIKLAYIN | ABD Başkanı Biden, tartışmadan sonraki ilk halk buluşmasında "genç bir adam" olmadığını kabul etti; "Bu işi nasıl yapacağımı biliyorum"

Obama destek çıkmıştı

Eski ABD başkanı Barack Obama ise Cuma günü sosyal medyada yaptığı bir paylaşımda Biden'ı savundu. "Kötü tartışma geceleri olur" dedi ve "Ama bu seçim hala, hayatı boyunca sıradan insanlar için mücadele etmiş biriyle sadece kendini düşünen biri arasında bir seçim" ifadelerini kullandı. 

Biden da Kuzey Carolina'daki kampanya toplantısında münazaradaki kötü performansını kabul etti. ABD Başkanı, "Eskisi kadar kolay yürüyemiyorum, eskisi kadar düzgün konuşamıyorum, eskisi kadar iyi tartışamıyorum. Ama neyi bildiğimi biliyorum. Gerçeği nasıl söyleyeceğimi biliyorum" dedi.