Dünya

New York Üçlemesi'nin yazarı Paul Auster 77 yaşında hayatını kaybetti

01 Mayıs 2024 08:29

T24 Dış Haberler

Aralarında New York Üçlemesi de bulunan 34 kitabın yazarı olan Paul Auster, 77 yaşında hayatını kaybetti. 

Auster'ın arkadaşı olan yazar Jacki Lyden, Auster'ın salı günü akciğer kanserine bağlı komplikasyonlar nedeniyle hayatını kaybettiğini The Guardian'a doğruladı. 

1947 yılında ABD'nin New Jersey eyaletinde dünyaya gelen Auster, 8 yaşında yanında kalem taşımadığı için en sevdiği beyzbolcu Willie Mays'ten imza alamadığını; bundan ders çıkararak her yere kalem taşımaya başladığını söylemişti. Auster, bunun yazarlığa giden yolu da açtığını belirtti: "Eğer cebinde bir kalem varsa bir noktada kullanasın gelir". 

14 yaşındayken gittiği kampta Auster'ın birkaç metre ötesinde bir çocuğa yıldırım çarptı ve hayatını kaybetti. Auster, verdiği bir söyleşide hala bu olayı her gün düşündüğünü söyledi. Şans, ilerleyen zamanlarda kitaplarındaki önemli temalardan biri haline geldi. 

Columbia Üniversitesi'nde eğitimini tamamladıktan sonra Paris'e taşınan Auster, burada çevirmenlik dahil birçok iş yaptı. 1974 yılında, sevgilisi Lydia Davis ile ABD'ye döndü. Çiftin bir çocuğu oldu ancak 1977 yılında ayrıldılar. 

1979 yılında Auster'ın babası Samuel öldü ve bu yazarın ilk hatıratını yazmasını tetikledi. Yalnızlığın Keşfi 1982 yılında yayımlandı. Auster, bu kitapta büyükannesinin dedesinin vurarak öldürdüğünü ve akıl sağlığı durumu nedeniyle tutuklanmadığını ilk kez paylaştı. 

1982 yılında yazar Siri Hustvedt ile evlenen Auster'ın kariyerinin patlama yaptığı yıl ise 1985 oldu: New York Üçlemesi'nin ilk kitabı Cam Kent yayımlandı ve büyük beğeni topladı. 

Auster, o tarihten günümüze birçok roman kaleme aldı ve 34 kitabı dünyanın dört bir yanında satışa sunuldu.

2022'de oğlu Daniel, aşırı doz olarak hayatını kaybetti.