Ekonomi

NFT satışı ilk kez siyasi bir kampanyada yer aldı

16 Mart 2024 17:00

Türkiye’de ilk kez bir belediye başkan adayı seçim kampanyasına fon oluşturmak amacıyla NFT satışı yapmaya başladı. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimlerine bağımsız aday olarak katılan Taylan Yıldız, yaptığı büyük boy NFT resmini kendisine destek olmak isteyenler için piksel piksel satışa çıkardı.

Ülkemizdeki seçim kampanyalarında bir ilk olan kripto para ile siyasete destek uygulaması hafta başında devreye girdi. “İnternetçi Abi” olarak tanınan Taylan Yıldız’ın oluşturduğu ‘hayalimdeki.istanbul’ adresine girildiğinde, “NFT’den 1 pixel al, hayalindeki İstanbul’u geri al” ifadesiyle karşılaşılıyor.

NFT (Non-Fungible Token) terimi, benzersiz dijital varlıklar için kullanılıyor. Yıldız’ın ‘hayalimdeki Istanbul’ resmî de bu özelliğe sahip. 1 milyon 453 bin pixelden oluşan resmin bir pixeli için 20 Tl ödeniyor. Ödeme kripto para ile yapılabiliyor. Bitcoin hesabı olmayanlar için cüzdan kurulumu konusunda destek sağlanıyor.

"Çıkacak resim sürpriz"

İstanbul Büyükşehir Belediyesi bağımsız belediye başkan adayı Taylan Yıldız, çok sayıda kişinin bu yeni yöntemle destek olduğunu belirterek şunları söyledi:

“ Özellkle gençlerden büyük ilgi var. Bu, eski usul siyasete adeta bir itiraz halini aldı. Yenilikçi, şeffaf ve adaletli bir pencere açtık. ‘NFT’den 1 pixel al, bir tuğla kaldır’ diyorum. Gençlerin sorun çözme gücünü dijital demokrasiyle göstermek istiyorum. Herkes bütçesine göre NFT alıyor. Bu küçük adımlar aslında ortak bir ideal etrafında kenetlenmeyi ifade ediyor. Hayalimizdeki İstanbul’u geri almak , modern, uygar ve demokratik bir kent yönetimine kavuşmak için seferber oluyor İstanbullu. Buradan elde edeceğimiz gelir de seçim kampanyasında kullanacak. Vergisi tarafımdan ödenecek. “