Gündem

Niğde Belediye Başkanı Özdemir köpeklerin “uyutulduğu” görüntüler hakkında konuştu: Usulüne uygun gömerken gizlice çekim yapıyorlar, suç duyurusunda bulunduk

06 Ağustos 2024 21:46

T24 Haber Merkezi

T24'ün "Niğde Belediyesi’nin barınağında 'uyutulan' köpeklerin topluca gömüldüğü görüntülendi, avukatlar suç duyurusunda bulundu" haberinin ardından Niğde Belediye Başkanı Emrah Özdemir'den açıklama geldi. EKOL TV’nin canlı yayınında konuşan Özdemir, görüntülerin hayvanların prosedüre uygun şekilde gömüldüğü Hayvan Mezarlığı’nda gizlice çekildiğini belirterek, “"Niğde Belediyesi'nin resmi, tabelalı hayvan mezarlığı çekim yaptıkları yer. Veterinerlerin kontrolünde, usulüne uygun şekilde gömerken gizlice çekim yapıyorlar. Suç duyurusunda bulunduk, resmi olarak takipçisi olacağız" diye konuştu.

TIKLAYIN - Niğde Belediyesi’nin barınağında 'uyutulan' köpeklerin topluca gömüldüğü görüntülendi, avukatlar suç duyurusunda bulundu

TIKLAYIN: Niğde Belediyesi köpeklerin "uyutulmasını" doğruladı: Doğal ölümü gerçekleşen, "zoonoz etken" taşıyan hayvanlarla ilgili işlemler kanuna ve vicdana uygun

TIKLAYIN: Niğde Belediyesi’nin “uyutulan” köpekleri topluca gömdüğü görüntülendi, sosyal medya ayağa kalktı: Bu mu sizin hayvanları koruyan yasanız!

“Bilmiyorum onu çeken arkadaşlar hangi psikoloji içerisindelerdi”

Söz konusu görüntülerdeki videoların Niğde Belediyesi’ne ait Hayvan Mezarlığı’nda gizlice çekildiğini belirten Özdemir, görüntülerin usulüne uygun gömme işlemi yapılan bir alana ait olduğunu belirterek şunları söyledi:

“Gerçekten inanmak çok zor ama bilmiyorum onu çeken arkadaşlar hangi psikoloji içerisindelerdi, ne yapmaya çalıştılar. Yani çekim yaptıkları yer evet doğru hayvan mezarlığı, Niğde Belediyesinin resmi hayvan mezarlığı. Doğal olarak, Niğde nüfusu yaklaşık 380 bin, hatta şu an 400 binlik bir şehir diyelim, her gün insanlarımız vefat ediyorsa hayatını kaybeden hayvanlar da oluyor. Doğal olarak hayatını kaybeden hayvanlar, kimi rehabilitasyon merkezinde, kimi trafik kazasında, kimi başka yerde onları alıp bizim resmi olarak Niğde Belediyesine ait resmi Hayvan Mezarlığı’na ki tabelası da var orada, tabelanın da olduğu bir hayvan mezarlığına veteriner hekimlikteki arkadaşlarımız bu hayvanları usulüne uygun bir şekilde, ki onların da resim şartnamesi var, onlara uygun bir şekilde gömerken gelip çekim yapıyorlar. Sanki çok farklı bir iş yapılıyormuş gibi, bu da farklı bir şekilde lanse ediyorlar. Üzülüyoruz tabii ki böyle şeylere, bilmiyorum yani amaçları nedir bunu yapan arkadaşların?”

"Resmi açıklama yapmadık, bu insanları muhatap almıyoruz"

Özdemir, görüntüler ile ilgili resmî açıklama yapmadıklarını ve bunun nedeninin görüntülerin “gündeme gelmek için” çekildiğini belirterek, “Resmi açıklama yapmadık çünkü bunu bir kısım bilinçli olarak yapıyorlar, gündeme getiriyorlar. Gündeme gelmek istiyorlar, gündeme gelmek istedikleri için ‘ya ben bugün aslında bu bağlantıya girerken bile tereddüt ettim çünkü böyle psikolojik olarak sorunu olan, farklı amaçları olan insanların çok fazla gündem olmasını istemiyoruz. Niğde Belediyesi olarak biz bölgenin en iyi hayvan rehabilitasyon merkezine sahibiz. Daha yeni çok büyük bir ameliyathane yaptırdık. Danışmanlıklar alıyoruz, hayvanları eğitiyoruz, sahiplendiriyoruz, ameliyattan sonra 45 gün bakıyoruz, özel yataklarını yaptık. Biz bu kadar detaylı çalışırken ama işte bazen farklı amaçzlarla bu işleri yapanları da kınıyoruz yani. Bu yüzden de bu insanları çok fazla muhatap almıyoruz” diye konuştu.

"Suç duyurusunda bulunduk, takipçisi olacağız"

Görüntüleri çekenler ve suç duyurusunda bulunan avukatlar hakkında suç duyurusunda bulunulduğunu belirten Özdemir, “Bunlar kendilerince ne yapmaya çalıştıklarını bilmiyoruz ama avukatları hakkında da suç duyurusunda bulunduk, onlar kimlerse. Zaten o bölgeye girmek de yasak, insan sağlığı açısından da çok uygun değil. Hayvanların nasıl öldüğünü de bilmiyorlar. Kameraya almak falan da yasal değil. Biz de avukatlar hakkında da çekim yapanlar hakkında da gerekli suç duyurularında bulunduk ve resmi olarak takipçisi olacağız” dedi.

"Ben prosedürü bilmiyorum, inşaat mühendisiyim"

Mezarlar açık gözüküyor, sağlık açısından sorun olmaz mı sorusuna “Ben prosedürü bilmiyorum, arkadaşlarımız kireçlemesini yapıp üstünü kapatıyorlar ama hangi süreçle, ne kadar, nasıl kapatıyorlar bilmiyorum. Onu bizim arkadaşlar yapıyor. Ben veteriner değilim, inşaat mühendisiyim. Arkadaşlarımız, veterinerlerimiz var çalışan, bu işi yapan resmi prosedürü neyse, nasıl gömülmesi gerekiyorsa onu uyguluyorlar ama bunun detaylarına hakim değilim” diye yanıt verdi.