Dünya

Nobel ödüllü Muhammed Yunus, Bangladeş geçici hükümetine başkanlık edecek

07 Ağustos 2024 07:37

T24 Dış Haberler

Bangladeş'te yaşanan hükümet karşıtı protestolar sırasında Başbakan Şeyh Hasina'nın ülkeyi terk etmesinin ardından, kurulan geçici hükümete Nobel Barış Ödülü sahibi Muhammed Yunus liderlik edecek. 

Yetkililer, Bangladeş Cumhurbaşkanı Muhammed Şahabuddin ile Öğrenci Ayrımcılık Karşıtı Hareketi yöneticileri arasında yapılan toplantının sonucunda, geçici hükümetin başına Muhammed Yunus'un atandığını doğruladı.

Bangladeş'teki protestolar, üniversite öğrencilerinin kamu hizmetlerindeki kotaların kaldırılması talebiyle temmuz ayı başında başlamış ancak daha sonra daha geniş çaplı bir hükümet karşıtı harekete dönüşmüştü. 

Hükümet güçleri ile protestocular arasında çıkan çatışmalarda toplam 400'den fazla kişinin öldüğü tahmin ediliyor.

Öğrenci protestolarının koordinatörlerinden Nahid İslam, ülkede kurulması planlanan geçiş hükümetinin başına Nobel Barış Ödüllü Muhammed Yunus'un geçmesini istediklerini açıklamıştı.

Yunus, "Bunca fedakarlığı yapan öğrenciler, bu zor dönemde benden devreye girmemi isterken, bunu nasıl reddedebilirim?" sözleriyle öğrencilerin talebine olumlu cevap verdi. 

Hasina tarafından uzun zamandır rakip olarak görülen 84 yaşındaki Muhammed Yunus, "yoksulların bankacısı" olarak tanınıyor. 

Muhammed Yunus, kurmuş olduğu Grameen Bankası ve öncü çalışmalarından dolayı 2006'da Nobel Barış Ödülü'ne layık görülmüştü.