Dünya

Nobel Ödüllü Muhammed Yunus, geçiş hükûmetine liderlik etmek üzere protestolarla sarsılan Bangladeş'e geldi

08 Ağustos 2024 14:47

Nobel Ödüllü Muhammed Yunus, haftalarca süren protestolarla sarsılan Bangladeş'e vekaleten başbakanlık görevini yürüterek liderlik etmek üzere döndü. 

BBC'nin aktardığına göre Fransa'dan Bangladeş'in başkenti Dakka'ya dönen Yunus, uçaktan indikten sonra "Yapacak çok iş var" dedi. 84 yaşındaki lider, bugün yemin ederek göreve başlayacak. 

Yunus, 15 yıl boyunca ülkeyi demir yumrukla yöneten Başbakan Şeyh Hasina'nın pazartesi günü istifa edip ülkeden kaçmasından günler sonra Bangladeş'e geldi. 

Hasina, yüzlerce kişinin öldüğü, öğrenci grupları liderliğinde yapılan protestoların ardından istifa etmişti. 

Yunus'u geçici hükûmetin başına geçirme kararını Devlet Başkanı Muhammed Şahabuddin, ordu liderleri ve öğrenci liderleri birlikte verdi. Öğrenciler askerlerin liderlik edeceği bir hükûmet istemediklerini, Prof. Yunus'u istediklerini belirtmişti. 

Muhammed Yunus adını ilk olarak 1970'li yıllarda ülkenin en yoksul kesimlerinin bu durumdan kurtulmasına yardımcı olan mikrofinans sisteminin öncüsü olarak duyurdu. Bu girişime Chittagong Üniversitesine yakın yoksul köylere yaptığı ziyaretler ilham vermişti. Bazı köylülere sadece 10 dolar borç vererek, geleneksel bankaların kredi vermekte isteksiz davrandığı küçük girişimcilere yardımcı oldu.

1980'li yılların sonunda on binlerce üyesi olan girişim başarılı oldu ve Grameen Bank'a (Köylü Bankası) dönüştü.

Başarı ve uluslararası arenada tanınmasından sonra Prof. Yusuf 2006'da Nobel Barış Ödülünü aldı.