Eğitim

O üniversitenin hayali olduğu ortaya çıkmıştı; KHK ile görevden uzaklaştırılan isimlerin ders verdiği iddia edildi

"Adresi, mütevelli heyeti yok. Başka bir başvuruyla sahte bir internet sitesi kurulmuş"

15 Temmuz 2024 07:28

Sırbistan’da faaliyet gösterdiği ve 168 ülkeden 4 bin öğrenciye uzaktan eğitim verdiği öne sürülen "Yeni Pazar Üniversitesi"nin aslında hiç olmadığı ortaya çıkmasının ardından bir iddia ortaya atıldı. Hayali üniversitede FETÖ soruşturması kapsamında KHK ile görevinden uzaklaştırılan isimlerin ders verdiği öne sürüldü.

Hürriyet’ten Beyazıt Şentürk’ün haberine göre, sahte üniversitenin mağdurlarının avukatı Dilara Damla Öksüz, diplomanın parasını verenler ve hâlâ diplomayı kargodan bekleyenler olduğunu söyledi; “Ortada Yeni Pazar Üniversitesi diye bir üniversite yok. Adresi, mütevelli heyeti yok. Başka bir başvuruyla sahte bir internet sitesi kurulmuş. ‘Edu.tr’ uzantılı bir siteyi de bu şekilde almışlar. Siz üniversitenin sitesinde olduğunuzu sanıyorsunuz, ancak değilsiniz” diye konuştu.

“Hiçbir öğrenci fiziken okula gitmemiş. Zaten en önemli vaatleri arasında ‘hiç gelmeden diploma alacaksınız’ ifadesi var" diyen Öksüz, “Derse giren kişiler arasında FETÖ soruşturması kapsamında KHK ile atılan hâkimler, savcılar ve bazıları kamuoyu tarafından bilinen isimler olduğunu söylediler. Onlar da sertifikalarını, diplomalarda Yeni Pazar Üniversitesi’yle birlikte adı bulunan ‘Freud Üniversitesi’nden almış. Ancak gerçekte böyle bir üniversite de yok. Viyana’da Sigmund Freud Üniversitesi var ve zihinlerde ‘gerçek’ algısı yaratmak için Freud Üniversitesi adını seçmişler” diye anlattı.

Söz konusu hayali üniversitenin 4 yıllık eğitim süresi dolmadan para karşılığında sözde "erken mezuniyet" vaat ettiğine dikkati çeken Öksüz, “Normal kayıtlar 2 bin ile 4 bin Euro arasıyken ‘erken diploma’ adı altında farklı tutarlarda paralar talep edilmiş. Haklarında ‘Sahte evrak’, ‘nitelikli dolandırıcılık’, ‘suç işlemek amacıyla örgüt kurmak ve yönetmek’ gibi 3 suçtan şikâyette bulunduk” dedi.