Gündem

Oba Makarna faciası; bilirkişi raporunda önlemlerin eksikliği vurgulandı

Fabrikada 12 yaşındaki bir çocuğun da yaralandığı ve bu durumun iş yerindeki denetim eksikliğini gösterdiği de ifade edildi

19 Aralık 2024 09:18

Güncelleme: 19 Aralık 2024 09:27

Sakarya'nın Hendek ilçesinde bulunan Oba Makarna Fabrikası'nda 15 Eylül'de yaşanan ve beş işçinin hayatını kaybettiği patlamaya ilişkin bilirkişi raporu tamamlandı. Raporda, patlamanın elektrik pano bölümündeki kısa devre sonucu meydana geldiği ve havadaki tozun tutuşmasıyla kuvvetlendiği belirtildi.

Bilirkişi raporuna göre, fabrikada toz patlamasına karşı gerekli önlemlerin alınmadığı, elektrik sistemindeki aksaklıkların göz ardı edildiği ve iş güvenliği uzmanının raporlarının dikkate alınmadığı ifade edildi. Rapor, fabrikada sık sık iş kazaları yaşanmasına rağmen, yorgun ve halsiz işçilere ertesi gün tekrar çalıştırıldığına dikkat çekti.

Alınmayan önlemler ve sonuçları

Evrensel'in haberine göre, Raporda, değirmen bölümünün zemin katında yaşanan patlama ve yangın, yoğun toz birikimi nedeniyle tetiklendiği açıklandı. İş Güvenliği Kanunu'na göre gerekli önlemlerin alınmaması, işveren ve işveren vekilinin yükümlülüklerini yerine getirmediği sonucuna varıldı. Elektrik panolarının açık bırakılması ve toz birikimi gibi faktörlerin de patlamaya katkıda bulunduğu tespit edildi.

Bilirkişi, fabrikada her iki günde bir iş kazası yaşandığını ve bu kazaların çoğunun yorgunluk ve halsizlikten kaynaklandığını belirtti. İş güvenliği kültürünün oluşturulamadığı, iş kazalarının olağan kabul edildiği ve gerekli düzeltici faaliyetlerin yapılmadığı vurgulandı.

Yasal sorumluluklar ve ihmaller

İşveren ve işveren vekili, 1. derecede sorumlu olarak değerlendirilirken, İş Güvenliği Uzmanı'nın da eksik ve hatalı uygulamaları nedeniyle 2. derecede sorumlu olduğu belirlendi. Ayrıca, fabrikada 12 yaşındaki bir çocuğun da yaralandığı ve bu durumun iş yerindeki denetim eksikliğini gösterdiği ifade edildi.

Şirkete vergi kolaylığı eleştirisi

Oba Makarna'ya patlamadan sonra yapılan vergi kolaylığı da eleştirildi; şirketin 80 milyon liralık vergisinin ertelendiği bildirildi. Şirketin, patlama hasarlarını sigorta kapsamında gidermeye çalıştığı ve üretim faaliyetlerini Mısır ve Gaziantep'teki tesislerle sürdürdüğü belirtildi.

 
Haber, değiştirilmeden kaynağından otomatik olarak eklenmiştir