Bilim / Teknoloji

Obezite ilacı üreten şirket, Danimarka ekonomisini uçurdu

30 Ağustos 2023 05:46

Obezite ilacı üretici Danimarka şirketi Novo Nordisk'in piyasa değeri, Danimarka ekonomisinin ötesine geçti. Ekonomistler, ülkedeki ekonomik büyümenin neredeyse tamamının Novo Nordisk kaynaklı olduğunu belirtti. Şirketin piyasa değeri geçtiğimiz günlerde ülke ekonomisinin ötesine geçmişti.

Danimarka, dünyanın en hızlı büyüyen ülkeleri arasında yer alıyor. Ekonomistler ülke ekonomisindeki büyümenin, iki popüler obezite ilacı üreten Novo Nordisk'in büyümesiyle açıklanabileceğini belirtiyor. Dünya piyasalarında bu ilaçlara yönelik talebin çok yüksek olması nedeniyle Danimarka Merkez Bankası'nın faiz oranları normal seviyenin altında tutuluyor. Obezitenin günden güne büyüyen bir sorun haline gelmesiyle şirketin daha da büyüyecek olmasına kesin gözüyle bakılıyor.

"Ülkedeki ekonomik büyümesinin üçte ikisi ilaç endüstrisi kaynaklı"

Danimarka Ulusal İstatistik Kurumu'nun baş danışmanlarından Jonas Dan Petersen, "Geçtiğimiz yıl Danimarka'nın ekonomik büyümesinin üçte ikisi ilaç endüstrisinden kaynaklandı" ifadelerini kullandı.

Bu yıl sektörün ekonomi üzerindeki etkisinin daha da arttığını belirten Petersen, "Bu yılın ilk çeyreğini geçen yılla kıyasladığımızda, ilaç endüstrisi olmadığı takdirde büyüme neredeyse sıfırlanıyor" diye konuştu.

Söz konusu dönemde Danimarka ekonomisinde kaydedilen 1,9'luk büyümenin 1,7'si ilaç endüstrisinden kaynaklandı. Novo Nordisk'in piyasa değeri, geçtiğimiz günlerde Danimarka ekonomisinin ötesine geçmişti.

Şirketin kârı 5,5 milyar dolara yükseldi

Uzun bir süre boyunca Novo Nordisk, neredeyse sadece diyabet ilaçları üzerine çalıştı. Ancak zayıflama ilaçlarının son dönemde başta ABD olmak üzere dünyanın dört bir yanında obezite tedavisinde kullanılır olması şirketin yönünü değiştirdi.

İlaçlara olan talep nedeniyle Novo Nordisk'in kârı bu yılın ilk yarısında yüzde 45 arttı ve 39 milyar Danimarka kronuna (5,7 milyar dolar) ulaştı. Talebi karşılamakta zorlanan şirket bir yandan üretimi hızlandırırken bir yandan da ABD gibi ülkelerde arzı sınırlandırma kararı aldı.